2013 m. gegužės 13 d., pirmadienis

Filmas "Atmerk akis" / "Abre los ojos" / Open Your Eyes"




Sveiki, kinomanai,

„Atmerk akis“ (Abre los Ojos) (1997) yra neabejotinas ispaniško kino perliukas, kuris patenkina tiek kinomaniakus, kino gurmanus, tiek paprasto kino žiūrovą. Ispanų režisierius Alejandro Amenabar nėra sukūręs daug filmų, tačiau jis visada pasižymi puikiu skoniu – „Kiti“, „Agora“ ir „Jūros gelmėje“ yra neabejotini perliukai, pasiekę net Lietuvą. Kaip jau žinia, esu didelis ispaniško gero kino gerbėjas ir „Atmerk akis“ buvo tiesiog didžiulė nuodėmė ir gėda, kurios atsikračiau ir gavau išryšimą, sužiūrėdamas dar šįryt. Šį perlą 2001 metais perdirbo ir amerikiečiai, pavadindami filmą „Vanilinis dangus“ – abiejose versijose Sofijos vaidmenį atlieka Penelope Cruz. Tai išties retas atvejis kino istorijoje, kai tą patį vaidmenį skirtingomis kalbomis gauna ta pati aktorė. Tiesa, „Vanilinis dangus“ visgi nebesulaukė tiek daug kritikų palaikymo, o ir patys žiūrovai teigia, kad ispaniškas originalas yra daug geresnis.

„Atmerk akis“ buvo nominuotas beveik visose „Gojos“ apdovanojimų kategorijose, tačiau gavo tik vieną statulėlę – už geriausią režisūrą. Taip, režisierius turi labai taiklią akį, o už vis mane labiausiai sužavėjo filmo siužetas – painus mokslinės fantastikos filmas, prasiskverbiantis į žmogaus pasąmonės gelmes ir vaikščiojančiais realybės bei sapnų labirintais. Išties nenuspėjamai ir talentingai sukonstruotas pasakojimas veda iš proto, neleidžia atskirti iki pat pabaigos, kurios gijos yra tik sapnuojamos, o kurios tikros ir ar iš vis čia yra kas nors tikra. Ispaniškas meilės ir pasąmonės rebusas leidžia mėgautis ne tik siužetu ir Minotauro labirintu, bet ir puikiais aktoriais – Eduardo Noriega, Penelope Cruz, Fele Martinez ir Najwa Nimri – visas ketvirtukas jau ne kartą matytas įvairiuose ispanų kino filmuose.

Filmą rekomenduoju rimtesnio kino mėgėjams, kuriems patinka įtaigūs scenarijai ir pasakojimai, kurie nesibodi žiūrėti nesinchroninį kiną, bet koketuojančio ir išparceliuoto tiek laiko, tiek suvokimo atžvilgiais. Filmas vienu metu buvo užėmęs 84 vietą visų laikų geriausios mokslinės fantastikos kategorijoje, mano galva, gal net vertas aukštesnės vietos, nes kiek žiūriu panašaus tipo filmų, tikrai ne daug gali pasigirti tokiu aukšto pilotažu kaip „Atmerk akis“.

Mano įvertinimas: 10/10
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai: