2013 m. gegužės 15 d., trečiadienis

Eurovizija 2013 ir Andrius Pojavis: Pirmojo pusfinalio įspūdžiai: kičas, gerklės, skafandrai, kojos, žiovolys ir netikėtumai



Sveiki visi,
Vakar praūžė pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis, kuris kaip akies mirksnis prabėgo ir privertė Lietuvos žiniasklaidą aistringai skanduoti Andriaus Pojavio vardą ir pavardę. Rodos, kas buvo neįmanoma, tapo įmanoma. Gerai pamenu laikus, kada Lietuva „Eurovizijoje“ save krikštijo kapinių vardu, nes niekaip negalėdavome peržengti pusfinalio barjero, o štai per penkerius metus mums tai pavyko net keturis kartus. Žinoma, Andriaus Pojavio daina „Something“ buvo bene didžiausia staigmena man, nes ją vertinau skeptiškiausiai iš visų Lietuvos pasirodymų. Daina man skambėjo blanki, nuobodi, o pats atlikėjas atrodė bedvasis, tačiau viskas stojo į savo vietas „Eurovizijos“ pirmojo pusfinalio vakarą, kada Pojavis įrodė, kad gali, o tiksliau Europa įrodė, kad gali ir vėl balsuoti už Lietuvą.
Nors nuskambėjus 10 dainų, tarp kurių nebuvo daug įspūdingų kūrinių, - buvo balsų, kojų, gerklių, tačiau dainų tikrai nebuvo daug, sakyčiau, Anriukas labai gerai ir tinkamai įsipaišė į šių atlikėjų gretas ir tapo visai žavus Lietuvos atstovu, o aš dar siūliau jį boikotuoti. Tačiau nereikia pamiršti, kad patekimas į finalą nėra kažkoks laimėjimas tarptautiniu mastu, tai laimėjimas atlikėjui ir Lietuvai, o štai finale mes liekame amžinai gale. Taip nutiko ir su Sasha Song daina, taip nutiko ir su Motvydo bei Sašenko pasirodymais. Ir visgi Lietuva patenka tam, kad finale užimtų autsaiderio vietas. Ar taip nenutiks ir šiemet? Kas žino, tačiau didelių džiūgavimų iš mano parapijos nėra, kažkodėl kirba nuojauta, kad liksime finalinės lentelės dugne.
Trumpai apžvelgsiu pirmojo pusfinalio atlikėjus ir jų pasirodymus. Komentarai rašyti per pačius pasirodymus į mano Facebook‘ą, todėl vertinau pasirodymus tik per pačius pasirodymus.

Nr:.1 Austrija: Natália Kelly - Shine

Nuosprendis: Nepateko į finalą.

Matomai gerų vokalinių gabumo atlikėja, pagal šukuoseną primenanti Alą Pugačiovą, deja, eilinį kart nesugebėjo pritraukti europiečių balsų ir išvesti pagaliau Austriją į finalą. Nors daina pakankamai kūrybinga, vidutinio tempo, tačiau pernelyg blanki kaip koncerto pradžiai ir nedėkingas pirmasis numeris, kaip pasakytų Užkuraitis. Klausausi šiandien antrą kartą, tačiau vis dar nenoriu parsisiųsti šios dainos. Iš serijos: viskas gerai, bet kartu ir viskas blogai. Amen Austrijai.

Nr.:2  Estija: Birgit Õigemeel - Et uus saaks alguse

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Estukė ir toli gražu ne geltonkasė šiaurietė pirčių vikingonė, alaus ir vėdarų mėgėja. Estų kalba metai iš metų skamba ir kaskart susilydau kaip sūris. Gražu. Paprasta. Pernai skambėjusiai "Kula" mažai kuo tenusileidžia ir, žinoma, lėtapėdžiai broliai vėl daina perspjovė mūsų nykųjų lietuvaitį. Žodžiu, kol kas man ji patiko. Gerklingoji estukė.

Nr.: 3 Slovenija: Hannah Mancini - Straight into Love

Nuosprendis: Nepateko į finalą.

Slovėnijos atstovė jau bliauna į įprastą "Eurovizijos" taktą - labai jau girdėta ir labai jau standartiškas kūrinys, kuris dažniausiai susilaukia daugiau nei vidutinio susidomėjimo, o manęs jis nenupirko. Pagaliau pamatėme daugiau Malmės prožektorių ir pabaigoje iš meilės klykiančius prisipažinimus. Nežinau, nenupirko manęs kiču...

Nr.: 4 Kroatija: Klapa s Mora – Mižerja

Nuosprendis: Į finalą nepateko.

Kroatija. Pagaliau girdime Balkanų balsus ir kalbą. Ir labai vyriška, bet mūsų "vinerių" 2006 metais neprimena. Nepasakyčiau, kad patinai pavasariškai trauktų pro šalį, tačiau tai nemėgstamiausias mano Balkanų pasirodymas, nors paskuiniais metais ėmiau ir žavėtis to krašto dainomis - kas pasakys, kad nedainingas kraštas? Tai skonio reikalas, bet šįkart manęs nesužavėjo klasikinio tipažo krykavimas.

Nr.: 5 Danija: Emmelie de Forest - Only Teadrops

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Jau girdėjau mirštančių seniai dėl tos dainos - hipertenzija jiems, ar kas? Kad pateks į finalą, net neabejoju, nes mirštančiųjų krykavimai niekada aiškiaregių neapvilia. Gal kažkiek savo paveltais plaukais primena pernykščią "Euforiją", bet nepasakyčiau, kad jai prilygsta. Ugninga scena ir daug auksinių konfeti atsiėjo ne vieną tūkstantuką, kurie atsipirks ne vien "Labai jums ačiū", nuskambėjusiu pabaigoje. Neturiu nuomonės - nei sužavėjo, nei nepatiko, nors mergaitiškas gražus vokaliukas ir visai nieeeeeeeeeeko....

Nr.: 6 Rusija: Dina Garipova -- What If?

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Rusija. Esu tikriausiai lyrikas, bet man labai gražiai skamba. Nors atlikėja šiek tiek "geltonais plaukais" panaši į Estijos atstovę. Nepasakyčiau, kad kūrinys kažkuo išskirtinis, tačiau mielas ausytėms ir mielai pasiklausyčiau studijinės versijos - tokia putojanti kaip ir Vladimiro Putino apsirūkiusios meškos. Įdomu, kiek kainavo į sceną nusviesti švytintys kamuoliai? O ir salėje matomai kiekvienas turėjo atsinešti po švytintį išmanųjį, nebent Rusija juos nupirko kaip efektą? Nesvarbu, man patiko.

Nr.: 7 Ukraina: Zlata Ognevich - Gravity

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Gerklingoji Ukrana - ar buvo kada kitaip? Nustebčiau, jei užliptų koks piemenukas su dūdele ar gotas su gitara... Nustebčiau, jei ji nepatektų į finalą. Daina pakankamai lyriška, šįkart ugnis sukišta į vokalą, o ir pasirodymas visai nieeeeeeeeeko. Pojavis kai užlips ir nukris ant žemės pojos kažkodėl ilgu sijonu...

Nr.: 8 Nyderlandai: Anouk – Birds

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Pagalvojau, kad kas nors mirė... pirmieji akordai pakankamai skandanaviški ir primena gotiškas "Evanacense" dainas. Kartu ši daina ir išsiskiria kažkuo - dar nenusprendžiau, ar man patinka. Daina, kad ir lyrinė, bet kažkuo lyg ir patraukainti dėmesį, tik, kaip pasakytų kokia Riaubiškytė, vietomis norėjosi aukštų natų.

Nr.: 9 Juodkalnija: Who See? - Igranka

Nuosprendis: Į finalą nepateko.

Na, kosmonautai ir klykianti nuplikyta moteris, kuri toli gtažu neprimane graudžiosios Liv Tyler iš "Amargedono", o scena toli gražu kosmoso ar Mėnulio. Pasijutau nuo tokių šviesų ir klubinės muzikos kaip kokiame Vilniaus lofte per naujametinį karnavalą su aiškiu durų kodu. Tokios dainos man tikras galvos skausmas, nuo kurių norisi į Druskininkų purvų vonias, bet nenustebčiau, jei per klaidą Juodkalnija dar kartą grotų nervais finale.

Nr.: 10 Lietuva: Andrius Pojavis – Something

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Nu klausykit, paklausius 10 dainų, galiu pasakyti, kad iš konteksto mes tikrai nesame patys prasčiausi, kaip man vaidenosi iki šiol ir norėjosi nustumti visas Venckienės ir paboikotuoti prie prezidentūros, kad uždraustų mūsų pasirodymą, o dabar kažkaip visai normaliai mes ten stovime. Kad nebūtų man kaip su Saša Song, kai prakišau lažybose bokalą alaus. Bet šįkart užteko sveiko proto su niekuo nesilažinti. Bet jau nebepykstu.

Nr.: 11 Baltarusija: Alyona Lanskaya – Solayoh

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Baltarusija. Pagaliau Eruvizija turi pirmas dainuojančias kojas šiais metais ir blizgią disco stiliaus suknią. Nors moteris su balsu, bet daina pakankamai standartinio tipažo. Gal ir nupirks dėdei Lokušenkai vietą finale, o kitaip Aleksandras ims statyti lagerio barakus menininkams kaip ir Š. Korėja. Šiaip reiks pažiūrėti įrašą, nes praklausiau ir nesupratau, ar klausiau. Kažkaip prėskai, lyg ir druskos buvo, lyg ir ne...

Nr. 12 Moldova: Aliona Moon - O Mie

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Moldova. Dar viena Ukrainos pasiekėja - amžinai gerklingi pasirodymai. Na, šis pakankamai gražus, matomai merginą pririšo ant medinių pastolių ir liepė gražiai dainuoti, o sako, kitaip padegsim. Juokauju. Na, šiaip visai gražiai ji ten prasisuko, ne "Dainų dainelės" stiliumi, tik kad patiktų daina, manau, reiktų dar kartą pasiklausyti.

Nr.: 13 Airija: Ryan Dolan - Only Love Survives

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Airija. Na, visai gražu, labai airiškai nuskambėjo, nes niekada neskiriu, kaip dainuoja airiai ir kaip britai - vienomis gerklėmis. Ar pastebėjote, kad ir vėl būgnai? Kažin, kaip ten Užkuraitis komentuoja, bet būgnai yra svarbūs, labai svarbūs ir nepigūs, tikrai nepigūs. O šiaip tikrai ne pats blogiausias pasirodymas - dainojantis berniokas, o kas žino, gal jau ir vyras, Pojavio konkurentas, tik aukštesnių natų. Pasirodymas ir daina tikrai manęs nesunervino ir neprivertė dairytis kelionės į Druskininkų purvų vonias...

Nr.: 14 Kipras: Despina Olympiou - An me thimase

Nuosprendis: Į finalą nepateko.

Kipras. Ale iš kur tokia maža šalis turi kasmet pinigų dalyvaut? Pradžioje pamaniau, kad atjaunėjus Celine Dion stovi, bet kad vokalas ne tas. Šiaip graži daina ir kūrinys su protu sukurtas, tik labai bijau, kad neužteks žemyne gyvenančių balsų šiai panelei, nebent apsireikš baltas balandis su ta šakele iš Kipro vėliavos ir įvyks stebuklas. O stebuklų būna, man tą dar mama vaikystėje vis sakydavo...

Nr.: 15 Belgija: Roberto Bellarosa - Love Kills

Nuosprendis: Pateko į finalą.

Belgija. Briuselis traukia dainušką. Byberiškos išvaizdos vaikiuks. Klasiškai apsirengęs, daina tikrai klausoma, gal net kažkuo primena mūsų dainą, tik kažkaip keistai tos mergos raitos, lyg būdamos klube su balinėmis sukniomis. Manau, kad daina man patiko ir, manau, kad dar pasiklausysiu. Pažiūrėsim, ar laimės Airijos oda, ar Briuselio šliūbinis kostiumas.

Nr.: 16 Serbija: Moje 3 - Ljubav je svuda

Nuosprendis: Į finalą nepateko.

Serbija. Statkevčius jų nerengė. Primena aprangos kodą iš 2006 metų liūdnai pagarsėjusios Islandijos atlikėjos Silvijos Nait pasirodymo. Ei, kažkaip iš Serbijos tiek tikėjaus, pernykštė tokia superinė daina buvo, o šiemet labai nusipigino ir nusivažiavo į kosmosą kaip Juodkalnija, tik be skafandrų. Ai, koks skirtumas, vis tiek iš to paties Balkanų kosmoso...Bet senajam žemynui gal patiks.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą