2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

Filmas: "Pakvaišę" / "Moonstruck"


Sveiki,
Šįkart noriu pristatyti ir pakomentuoki kino filmą „Pakvaišę“ (Moonstruck) (1987 m.). Na, ši juosta pagal žanrą vadinama komedijine drama, bet aš ją pavadinčiau tiesiog romantiniu filmu. Ir netgi vykusiu romantiniu filmu! Šią juostą puikiai sutiko kino kritikai ir žiūrovai, savu laiku buvo viena žiūrimiausių juostų kino teatruose, o ir apdovanojimuose taip pat neliko nepastebėta – Oskaras geriausiai aktorei legendinei Cher ir antro plano geriausiai aktorei Olimpia Dukakis.
Filmas „Pakvaišę“, nors ir senas, tačiau pranoksta daugelį šiuolaikinių banalių amerikietiškų romantinių dramelių su graudžiais paverkšlenimais. „Pakvaišę“, manding, turi kažką tokio, ką iš esmės galima pavadinti „dvasia“. Dėl įsimintino garso takelio, siužetinių niuansų filmas turi itališkos gracijos, bet kartu ir amerikietiško, buitiško paprastumo. Filmas apie vidutinio amžiaus žmones, kurie gyvenime atranda antrąją meilę, tokius personažus kuo puikiausiai įkūnija Cher ir Nicolas Cage, sakyčiau, vykusi aktorių porelė. Labai susižavėjau Cher kaip aktore, gaila, kad tiek mažai ji tebuvo kine – nepaprastai šarminga artistė. Juosta man taip pat šiek tiek priminė Kubriko filmą „Plačiai užmerktos akys“ – paltai, Kalėdos, viskis, devinto dešimtmečio dvasia, išskirtinė muzika, kur paprastume randame kažkokios neapčiuopiamos ir nepaaiškinamos metafizikos. Taip, tai neeilinis filmas, kuris į tokio tipažo žanrą buvo įtrauktas į geriausiųjų filmų šimtuką ir tik pažiūrėjus galima suprasti kodėl.
Lengvumas, paprastumas tėra tik išorinis filmo sluoksnis, bet iš tikro šio filmo monolitas yra mėnulis, į kurį senstant vis rečiau ir rečiau tenka pasižiūrėti, o tuo labiau nusistebėti. Šio filmo herojai sutinka mėnulį kaip permainų ir meilės priminimo ženklą, kada daugelis iš mūsų pasiryžta pradėti gyventi kitaip. Šaunus filmas, kuris, manau, patik ne tik paprastiems žiūrovams, bet jame atras kažką „tokio“ ir kino gurmanai.
Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 83/100
IMDb: 7.1




Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą