2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Filmas: "Kaukė" / "Mask" (1985)


Sveiki, kinomanai,
Šiandien noriu jus nukelti į devinto dešimtmečio kiną ir pristatyti biografinę dramą „Kaukė“ (Mask) (1985 m.), nesupainiokite šio filmo su komedija „Kaukė“ ir žaliaveidžiu Jim Carrey – tai visai kita opera. Na, o filmas „Kaukė“ yra išties liūdnokas pasakojimas apie realiai egzistavusį vaikinuką Roy L. Dennis ir jo gyvenimo istorija. Jis sirgo sunkia ir labai reta liga, kuri pakeičia kaukolės struktūrą, todėl išsikreipia veidas ir žmogus atrodo kaip monstras. Iš esmės filmas „Kaukė“ yra labai aiški metafora, kad tikrasis žmogaus grožis slypi jo asmenybėje, jo viduje, o ne išorėje. Juosta pasakoja apie vaikinuko gyvenimą ir jo rokerę motiną, kuri turėdama daugybę problemų bando atsipalaiduoti narkotikais, šis vaidmuo buvo patikėtas legendinei atlikėjai Cher, pastaroji už šį vaidmenį gavo vieną aukščiausių savo kino karjeros įvertinimų – auksinę palmės šakelę tarptautiniame Kanų kino festivalyje. Šį apdovanojimą gavo ir Eric Stoltz, suvaidinęs neįgalų vaikinuką.
Na, filmas išties dvelkia 8-9 dešimtmečio dvasia, o jaunoji Cher, kada ji iš tikrųjų buvo jauna, suvaidino išties gerą ir įtaigų vaidmenį. Sudėtingas laikotarpis, sudėtingi šeimos santykiai, tikriausiai tik iš dalies yra panašūs į realiai egzistavusią šeimą. Filmas nors ir su liūdnoka pabaiga, jis yra pakankamai šviesus ir įdomus. Gal kiek šiandienos kinui veiksmas lėtokai vystosi, bet filmas neabejotinai turi išlaikęs meninę savo vertę – puikūs aktoriai, puikus tuometinis grimas, kuris taip pat buvo sulaukęs nominacijų į svarbius apdovanojimus. Biografinės dramos žanras vienas sudėtingiausių, bet manau, kad režisieriui ir aktoriams pavyko viską išlaikyti savame lygyje.

Tikrasis Roy L. Dennis (1961 - 1978) su mama.



Aktoriai Eric Stoltz ir Cher.

Tiesą sakant, šį filmą teko matyti vaikystėje, tam tikri kadrai sužadino atmintį, bet tikriausiai dabar per televiziją tokių senų filmų, kurie dar nėra klasika, bet ir nėra labai populiarūs, nebeišvysime. Manding, filmas balansavo ant komercinės dramos ir nepriklausomo kino. Nesigailėjau jį pažiūrėjęs, tačiau antram seansui šiame gyvenime jau nebesiryžčiau...
Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 7.2



Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Noriu paklausti, gal radote šį filmą su lietuvišku vertimu arba titrais? Gal galite atsiųsti nuorodą? Ačiū. Artūras

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, lietuviškai nei titrų, nei įgarsinimo varianto nėra.

      Panaikinti