2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Filmas: "Juosta" / "Tape"




Sveiki visi,

Šįkart noriu pristatyti ir pakomentuoti mažai kam žinomą režisieriaus Richard Linklater kino filmą „Juosta“ (Tape) (2001 m.). Pats pirmas įspūdis po filmo buvo tai, kad pradėjau lyginti jį su R. Polanskio filmu „Kivirčas“, nes būtent pastatymas ir scenografija buvo pakankamai panašūs. Ir nenuostabu, nes šis filmas statytas pagal režisieriaus sukurtą teatro pjesę „Juosta“, kur pagrindinius vaidmenis sukuria Uma Thurman, Robert Sean Leonard bei Ethan Hawke – viso labo per visą filmą pasirodo tik trys aktoriai ir visas filmas vyksta be jokių pašalinių kadrų uždarame 19 viešbučio kambaryje.

Na, filmas labai greitai įtraukia į siužetą savo pakankamai įdomiais ir natūraliais dialogais. Tai pasakojimas apie tris žmones, kilusius iš tos pačios mokyklos, bet po 10 metų tarp dviejų draugų pasidalijama paslaptimi, kuri slapta įrašoma į juostelę... Tada prasideda didysis psichologinis žaidimas ir nuo to filmas pasidaro tik dar įdomesnis. Neslėpsiu, kad kai kurie momentai dialoguose ir elgsenoje man pasirodė perdėm per daug paaugliškai naivūs, bet pasirodžius Umai Thurman – dėl filmo nebelieka jokių abejonių ir belieka laukti, kol vandens balionai virš veikėjų galvų pagaliau sprogs. O sprogsta jie irgi įdomiai ir pakankamai psichologiškai motyvuotai – žaidimai, išsisukinėjimai, narkotikai, pokalbiai apie seksą, grasinimai ir manipuliacijos verte verda per visą filmą, tik skirtumas nuo trilerio toks, kad čia nebus pralietas nė vienas kraujo lašas, viskas vyksta pakankamai civilizuotai, jeigu būtų galima taip išsireikšti.

Filmą rekomenduoju kino gurmanams, kurie pasiilgo gerų psichologinių pokalbių, geros vaidybos, išskirtinių personažų charakteristikos ir šiek tiek kitoniškumo kine. Filmas išsiskiria savo režisūriniais sprendimais, kameros judesiais, spalvomis ir ypatingai minimalistine erdve bei pačiu filmo biudžetu – vos labo filmas nesiekia net pusės milijono dolerių. Taupus, bet neprastas filmas jus įtrauks į 19 kambarį, kurioje atsivers mokyklos laikų paslaptys...

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 71/100
IMDb: 7.3

Anonsas:





Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą