2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Filmas: "Gladiatorius" / "Gladiator"




Sveiki visi,

Būna filmų, kuriuos drąsiai būtų galima vadinti „filmų filmais“, kuriuos būtina ir verta pamatyti. Vienas iš tokių filmų yra, žinoma, „Gladiatorius“ (Gladiator) (2000 m.). Filmas jau skaičiuoja savo antrą dešimtmetį, tačiau iki šiol yra įsimenamas ir populiarus tiek jaunų kinomanų, tiek paprastų, ką tik kiną atradusių, žiūrovų. Nutariau ir aš, prisiminti šį filmą ir pasigėrėti senovės gladiatorių kovomis. Tiesa, filmas toli gražu neprimena „Spartako“ serialo, čia kur kas mažiau kraujo, tačiau pati istorija yra nemari ir išliekanti ilgam atmintyje.

Iš esmės, manau, kad šio filmo populiarumą ir gerus kritikų atsiliepimus lėmė ypatingai gerai adaptuotas scenarijus. Iš pradžių nelabai supratau, kodėl filme Gajus Julijus Cezaris vaizduojamas senukas ir jį nužudo jo paties sūnus, nes tikrovėje jis buvo nudurtas Bruto, o ir kiti faktai buvo labai iškraipyti – filmo scenarijus yra išgalvotas, jis neatitinka istorijos, todėl ir pats filmas nėra istorinis, jis tik pasiremia istoriniu kontekstu, bet kuria visai kitokius įvykius. 

Filmas, žinoma, yra puikus! Labai sužavėjo Russell Crowe vaidyba, už kurį, beje, aktorius buvo įvertintas aukščiausia praba – Oskaru. Ir šiaip, filmas iš septynių Oskarų nominacijų yra pelnęs penkis apdovanojimus. Po dešimtmečio režisierius su Russell Crowe grįžta filmu „Robinas Hudas“, bet šlovės ir panašių įvertinimų nebesulaukia. Ne ką prasčiau čia pasirodo ir Joaquin Phoenix‘as, suvaidinęs piktadarį Komodą, pastarasis ypatingai mane sužavėjo.

Gladiatorius – tai neabejotinai vienas sėkmingiausių filmų kino industrijoje, uždirbęs pusę milijardo Amerikos dolerių ir padovanojęs pasauliui nepamirštamą epą apie meilę, kerštą, atsidavimą bei patriotiškumą. Su juo galėtų lygintis nebent brangiausias Europos filmas „Aleksandras Makedonietis“ arba netgi „Troja“. Jeigu dar abejoja, ar verta žiūrėti tokią senieną kaip „Gladiatorius“, tai neabejokite – verta!

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 64/100
IMDb: 8.5


 
Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą