2013 m. balandžio 17 d., trečiadienis

Filmas: "Baltoji medžiaga" / "White Material"



Sveiki visi,
Šiandien noriu pristatyti ir pakomentuoti kino filmą „Baltoji medžiaga“ (White Material) (2009 m.). Tai jau ne pirmas bandymas, kai moteris ryžtąsi statyti filmą su kariniais peizažais. Prancūzų režisierė Claire Denis mus nukelia velniai žino į kokią Afrikos dalį – filmo siužetas, šalys ir visa kita labai neapibrėžta, svarbu, kad tai Afrika ir vyksta pilietinis karas. Žodžiu, vaizdelis iš „Youtube“ serijos ar dokumentinio filmo, kada vaikiščiai laksto neatsakingai su šautuvais, visus apiplėšinėja ir griauna valstybės ir paprastų žmonių pamatus, dalinai primena „Nekaltus balsus“ apie Lotynų Amerikos vaikus – sukilėlius, tačiau siužetu ir scenarijumi šiam filmui neprilygsta.
Tokioje keblioje situacijoje atsiduria plantacijos šeimininkė ir prižiūrėtoja Marija, kuri griežtai atsisako su šeima trauktis iš pavojingos zonos ir maniakiškai siekia nuimti tų metų kavos derlių. Užsispyrimas būna toks didelis, kad vardan jo tenka paaukoti ne tik ūkį, bet ir sūnų, artimuosius, save pačią. Filmas klausia – vardan ko galite paaukoti savo užgyventą gyvenimą svetimoje žemėje, kuri brangesnė už tėvynę? Filmas nekvestionuoja, jis sako, kad galima viską.
Žinoma, atsargiai reiktų „žaisti“ su šiuo filmu, nes maniau, kad pirmąsias 30 minučių tiesiog nulūšiu, nes nieko nesupratau, kas vyksta, kur vyksta ir kaip vyksta – devynios galybės palaidų galų, kurie vėliau nesusieina į vientisą Pangėją, vėliau paaiškėja, jog visa tai buvo tik neapibrėžto istorinio konteksto tapymas ir tik supažindinimas su pilietinio karo jausenomis. Mano galva, tai vienas iš tų lėtų filmų, kurie neįšoko į mano važiuojančio „skonio traukinį“, filmas kėlė daug abejonių ir norėjosi ilgą laiką jį išjungti. Taip, tai ne tas filmas, kuris per 10 minučių pasiekia žiūrovą ir jį įtraukia savo vaizdais, garso takeliu, siužetu. Apskritai, kam vargina ilgi kariniai, palaidi filmai, siūlyčiau, nežiūrėti. Tik filmui einant link pabaigos, prisiriši prie siaubingos karo padėties, moters užsispyrimo, sūnaus, nušokusio nuo sveiko proto tramplyno, ir imi pamažu draugauti su filmu, tačiau tai atsiperka labai mažai, kadangi apokalipsinės nuspėjamos nuotaikos greitai išsipildo ir nebelieka nei siurprizo, nei pasitenkinimo.
Kritikai šią juostą sutiko itin palankiai, tačiau manęs ji nepalietė.
Mano įvertinimas: 5/10
Kritikų vidurkis: 81/100
IMDb: 7.0 


 
Jūsų Maištinga Siela




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą