2013 m. kovo 13 d., trečiadienis

Filmas: "Trys spalvos: Mėlyna" / "Trois couleurs: Bleu" / "Three Colors: Blue"




Sveiki visi,

Pagaliau prisiverčiau pažiūrėti lenkų režisieriaus Krzysztof Kieslowski filmą „Trys spalvos: Mėlyna“ (Trois coulers: Blue / Three Colors: Blue) (1993 m.). Tai pirmoji dalis iš garsiosios šio režisieriaus trilogijos – sekančios sudaro „Balta“ ir „Raudona“ t.y. pagal prancūzų vėliavos spalvas, ir nenuostabu, nes filme pagrindinius vaidmenis sukuria būtent prancūzų aktoriai ir yra filmuojama Prancūzijoje.

Šiaip filmas, kaip ir visa trilogija, yra puikiai įvertintas kritikų, o kai kurių net laikomas šedevru. Pirmoji dalis iš tikrųjų man smogė kaip cunamis, nes nesitikėjau tokios stiprios juostos, kuri beveik būtų ideali tiek režisūra, tiek aktoriais, tiek scenarijumi. Nors filmas jau švenčia dvidešimt metų, tačiau savo įtampa ir psichologine žaisme atrodo, kad būtų nufilmuotas vakar. Nepaprastai brandus, įdomus ir meniškas filmas, dar reiktų pridėti, kad muzikalus – tai ne tik dėl siužetinių niuansų, bet ir dėl garso takelio ir pasirinktų kadrų, spalvų. Subtilūs kadrai puikiai dera su vidiniais personažo išgyvenimais, kurie pasireiškia spontaniškai, nenuspėjamai ir tuo be galo sukeldami lengvą šoką – o ką toliau darys ta kvaištelėjusi moteris?

Tai filmas apie šeimą praradusią moterį, kuri atsisako gyvenimo, bet nesiryžta iš jo pasitraukti, todėl spjauna į kitų nuomones ir ima elgtis taip, kaip jai atrodo geriausia be didelių pastangų kurti ateitį ir prasmę, tiesiog gyventi šia diena.

Esu tikrai maloniai nustebintas, tad ateityje ketinu pažiūrėti ir sekančias dalis, kurios taip pat neatsilieka nuo pirmosios, o kai kas jas vadina netgi geresnėmis. Didžiausias viso filmo perlas, safyras ir kas tik tai norite yra aktorė Juliette Binoche, kuri už šį vaidmenį gavo „Cezarį“ kaip geriausia metų aktorė. Ir išties, labai subtilus, sudėtingas vaidmuo ne tik jos karjeroje, bet ir apskritai kino pasaulyje. Galėčiau ir galėčiau taukšti, kokių jausmų, pamąstymų ir išgyvenimų man sukėlė šiandien matyta juosta, bet ar verta? Ar tiesiog šįkart neužteks pasakyti, kad tai tikrai puikus filmas, kurį turėtų pamatyti nors kiek save gerbiantis kinomanas.

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 8.0


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Sveiki, kur žiūrėjote šį filmą? Niekur internete nerandu net su angliškais subtitrais. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti