2013 m. kovo 30 d., šeštadienis

Filmas: "Mergina su perlo auskaru" / "Girl With a Pearl Earring"




Sveiki visi,

Mana Liza tikriausiai turėtų pavydėti Jano Vermejerio nutapytai olandų gražuolei, kuri dar vadinama „Šiaurietiška Mona Liza“, nes tikroji Mona Liza neturi jokio panašaus meninio pobūdžio filmo. Britų režisierius Peter Webber ryžtasi ekranizuoti grožinį literatūros kūrinį apie vieną garsiausių olandų dailininkų Vermejerį ir jo garsiausio portreto „Mergina su perlo auskaru“ (Girl With a Pearl Earrling) (2003 m.) istoriją. Filmas nei istorinis, nei dar koks, kadangi apie patį dailininką menkai ką žinoma, o tuo labiau apie merginą, kuri pavaizduota garsiajame paveiksle. Tiek knyga, tiek filmas žaidžia istorinėmis klišėmis ir kuria keistai šaltą, bet kartu ir aistringą kūrėjo ir tarnaitės dvasinio ryšio audeklą, kuriam lemta suplyšti.

Na, filmas susišlavęs nemažai prestižinių nominacijų ir apdovanojimų, yra neabejotinai priskiriamas prie kostiuminių ir estetinių filmų kategorijos, kuriais reikia mėgautis lyg žiūrėtum judantį paveikslą. Išties stulbinantis operatoriaus darbas bei neblogai įgyvendinti režisieriaus siekiai viską pateikti kuo subtiliau, jausmingiau ir išraiškingiau. Istorinis kontekstas taip pat įdomus, bet labiausiai akį traukia dailininko ir naujosios tarnaitės santykiai – šiuos personažus sukuria aktorystės meistrai Scarlett Johansson, kuri čia man pasirodė pritrenkiančiai, tai gal net geriausias kol kas man matytas jos vaidmuo, bei žinoma, garsusis Colin Firth, kuriam, kaip visada, neturiu jokių priekaištų.

Išties filmas paliko neblogą įspūdį, o kiek girdėjau, knyga, kuri yra išversta ir į lietuvių kalbą, iš vis fantastiška. Filmas patiks kostiuminių dramų mėgėjams, filmas su mįsle, su prigesinta aistra, su plaukiančia kamera, neperdėta dramatizmo doze. Pasivaikščioti po viduramžius, kai vištos kudakuoja virtuvėje, langai atidaromi lazdelėmis, tarnai nuolatos pritariamai linkčioja ponams ir sunkiai triūsia – tai yra žavu. Vargas ir varge besimezgantys ryšiai, santykiai yra kur kas įdomesni nei šiandien kompiuteriniai žaidimai. 

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 74/100
IMDb: 7,0


 
Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą