2013 m. kovo 3 d., sekmadienis

Filmas: "Laramie projektas" / "The Laramie Project"



Sveiki visi,

Paskutiniu metu nutolau nuo kino, bet retkarčiais vis į jį užklystu. Štai vienas pažįstamas paprašė „užmesti akį“ į TV filmą „Laramie projektas“ (The Laramie Project) (2002 m.). Na, „Laramie projektas“ iš tikro buvo žaibiška reakcija į 1998 metų įvykius Laramie mieste, iš to kilo pjesė „Laramie projektas“ (2000 m.), po kelių metų pasirodė ir šis filmas apie būtent šiuos žmones, kaip jie grūmėsi su bėdomis ir kaip iš to išaugino „taikos gėlę“. Prieš kokius tris metus esu čia rašęs apie Metju Šepardą (Metthew Shepard), jauną homoseksualą, kuris dėl savo lytinės orientacijos buvo išvežtas į laukus ir žiauriai, pririštas prie tvoros, sudaužytas dviejų jaunuolių ir paliktas numirti. Šį įrašą galite paskaityti paspaudę ČIA. Iš esmės mums mažai kas žinoma apie tuomet ne tik Vajomingą, bet ir visą Ameriką sudrebinusį įvykį. Šis filmas yra ne tiek apie Metju Šepardą, kiek apie Laramie miestą, kuris po šio įvykio pasikeitė visiems laikams, paliesdamas kiekvieną gyventoją.

Galima ilgai ir daug diskutuoti apie Metju įtaką tolesniems įvykiams Amerikoje, kurie dar labiau išryškino homofobų ir žmogaus teisių ir laisvių aktyvistų susipriešinimą. Be jokios abejonės filmas Metju labai sudievino, padarė tautos didvyriu, tačiau man patiko, jog filme stengiamasi parodyti abi puses, ne vien tik liaupses ir pagyras. Manau, filmo medžiagą daugiausia sudaro žmonių liudijimai teisme, kai du pakaltinami jaunuoliai buvo nuteisti iki gyvos galvos. Autentiški liudijimai leido suregzti gan platų su kriminaliniais prieskoniais pasakojimą apie tai, kodėl Laramie (kaubojiškame) miestelyje taip nutiko, kad tvarkingas vyrukas, kuris nuo draugų neslėpė savo orientacijos, buvo išvežtas į laukus ir paliktas mirti? Tas kodėl iki pabaigos neatsakomas, nes net patys nusikaltėliai gerai negali paaiškinti savo veiksmų, bet šio incidento pasekmės atsirūgo visoms valstijoms – kodėl žmonės negali būti savimi ir jaustis gerai tokiais, kokie jie yra?

Filmo struktūra gan nestandartinė, nes filmas yra vaidybinis, tačiau jo pateikimas yra dokumentinio pobūdžio, tačiau neapsirikite, viskas šiame filme yra surežisuota ir suvaidinta, nebent tik keli kadrai, kai pasisakomos viešos kalbos, pvz. Bilas Klintonas. Vaidmenis atliko milžiniškas pulkas ryškiausių aktorių, tokių kaip: Christina Ricci, Laura Linney, Peter Fonda, Dylan Baker, Steve Buscemi, Joshua Jackson, Jeremy Davies ir kt. Net nustebau, kad toks didžiulis žinomų aktorių panoro prisidėti prie šio filmo, kas iš tikro labai džiugina.

Juosta iš pradžių pasirodė erzinanti, nes nelabai supratau, kas ten vyksta, ko tie žmonės atvyko į Laramie miestelį (nors jau žinojau, kad filmas apie Šepardą), tačiau eigoje filmas sudomina, ima rutuliotis priežastys, versijos, požiūriai, kurie pjaunasi tarpusavyje, kai kurie kelia pasibjaurėjimą – simpatijas kam nors atiduosite, neliksite abejingi. Manau, kad filmas menine plotme nėra kažkuo labai išskirtinis, sakyčiau, jis turi labai aiškią didaktinę paskirtį – prabilti, pasakyti, išsakyti, šviesti, kurti suvokimą apie tai, kokie mes esame ir kur mūsų įsitikinimai, stereotipai, bukumas gali nuvesti. Filmo nelaikyčiau biografiniu, nors tam tikra prasme jį taip galėtume pristatyti, o įdomiausia tai, kad žinojimas, jog analogiškai gyvenime tai vyko, kai teismuose teisiami du žmonės, ar jiems bus paskirta mirties bausmė, ar ne, darosi šiurpu, kad toks tas keistas gyvenimas – čia jis yra, čia nebėra ir nuo tavęs gali jis nepriklausyti, gyvenimas lyg daiktas. Buvo galima sukalti dokumentinį filmą, net neabejoju, kad toks jau ir yra sukurtas, tačiau režisieriui Moises Kaufman rūpėjo išvystyti paties miestelio sudrebinimą, sukrėtimą, nei Šepardo istoriją.

Bet kokiu atveju, toks filmas, mano galva, yra naudingas. Tad džiugu, jog jis tuoj bus pristatytas internetinėje erdvėje su lietuviškais subtitrais.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 7.3


 
Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą