2013 m. kovo 7 d., ketvirtadienis

Filmas: "Amžina vasara" / "Eternal Summer" / "Sheng xia guang nian"



Sveiki,

Šįkart nukeliavau toli, net iki paties Taivano ir sužiūrėjau filmą „Amžina vasara“ (Eternal Summer) (2006 m.). Esu maloniai nustebintas, kaip pakankamai vidutiniškas siužetas virsta ilgu melancholišku eilėraščiu apie meilę ir draugystę. „Amžina vasara“ – tai meilės ir draugystės trikampis tarp dviejų jaunuolių ir merginos. Na, žinote, jis myli jį, o jam patinka ji, tačiau visi nori išlikti draugais – ar tai įmanoma? Sakytum, studentiškas, jaunatviškas filmas, bet jis labiau patiks lėto ir subtilaus kino gerbėjams, kuriems patinka ilgesingas pianino garso takelis, kuriems apskritai patinka Azijos subtilusis filmas, ne vien tik žiaurūs samurajai ir laisvai besiliejantis kraujas bei kovų menai.

„Amžina vasara“, kaip jau sakiau, stebina savo subtilumu, o jo lėtumas tampa didžiausiu pliusu, tai tarsi apmąstymų filmas, vienas ilgas lietaus sezonas, viena ilga jaunystė ir draugystė, virsmas iš paauglio į suaugusius dvasiniame lygmenyje. Vienas iš herojų sako, kad kai suaugi, viskas pasikeičia. Taip, tas pasikeitimo metas – tai „Amžina vasara“, kuri yra tik kartą gyvenime. Tokias vasaras, manau, mes turėjome kiekvienas. 

Sakytum, filmas lyg ir skirtas gėjams ir biseksualams, bet tai totali netiesa. Filmas labai tinka visai plačiai auditorijai kaip puiki iliustruota istorija apie seksualinės tapatybės atsiskleidimą ir jos įtaką aplinkiniams, šiuo atveju, artimiausiems draugams, kurie niekada nuo tavęs nenusigręš. Patiko tai, jog filmas nėra prisodrintas aštriaus erotizmo, bet tik švelniais niuansais, kurie „susprogdina“ galaktikas, nereikia aistringų alsavimų, apsinuoginimų. Manau, kad daugeliui filmas turėtų tikti ir patikti ne tiek dėl savo tematikos, bet kaip ir dėl savo ryškios meninės vertės kaip kūrinys, kuris pakankamai poetiškas, muzikalus ir spalvingas, bet ne banalus, nepajutau, kad būtų nusaldintas melodraminiais banaliais potėpiais. Dedu didelę monetą į Azijos kino kiaulę taupyklę ir džiaugiuosi pamatęs šią jaukią juostą.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Filmas išties subtilus ir poetiškas. Vienas geriausių mano matytų filmų, nagrinėjančių seksualinės tapatybės tematiką. Maloniai nustebino pabaiga, kurioje, mano nuomone, išvesta paralelė tarp dviejų skirtingų jausminių pasaulių (Shane'o ir Jonathan'o) puikiai atspindėjo pagr. kūrinio mintį.

    9/10

    AtsakytiPanaikinti