2013 m. kovo 21 d., ketvirtadienis

Emigracija: Nustokite emigrantus vaizduoti kaip tėvynės išdavikus, nes kitaip jie tikrai negrįš!




Sveiki visi,

Nesu antipatriotas, tačiau nesu ir patriotas. Aišku, jei nesi patriotas, tai gausi kuoka per galvą, o galgi net sakys, kad nemyli Lietuvos, esi išdavikas ir – von iš tos Lietuvos! Kuo toliau gyvenu šioje Marijos žemėje, tuo labiau įsitikinu, kad patriotiškumas ir lietuviškumo garbinimas tampa agresyvia jėga, jungianti ne tik neonacionalistus – priešiškai nusiteikusius ne tik kitataučiams šalyje, bet ir prieš kultūros ir žmogaus įvairoves, kad neva, tai trypia ir griauna senąsias lietuviškas tradicijas. Manding, pasaulis nėra surambėjęs, jis turi cirkuliuoti, žmonės privalo nuolat keistis ir tobulėti, o nesėdėti viename klane sumerkę į pelkę kojas, bijodami ne tik kitų, bet ir savęs. Tiesą sakant, labai nustebau, kada mūsų šalies prezidentė šį judėjimą ir eitynes Kovo 11 – tą pavadino „tautinio jaunimo“ eitynėmis ir atsisakė pripažinti, jog tai nacistinių pažiūrų agresyvi srovė. Aišku, prezidentė žodžiais nesišvaisto, ji turi savo prioritetus – niekas nenorėtų užsitraukti „tautininkų“ nepalankaus požiūrio, kai artinasi antroji kadencija...

Nutariau ir vėl sureaguoti į tą perdėtą agresyviai formuojamą įvaizdį prieš emigrantus, kuri sklinda iš visų pusių kaip baisus smarsas, tiek iš sunkiai šalyje dirbančių lietuvaičių, tiek iš neonacistų kriuksinčio lovio. Taip, kad lietuviai dirba sunkiai ir daug – tai gerai, bet kad nors atlyginimai būtų padorūs, gal žmonės ir neišvyktų. Jau koks trejetas metelių, kai valdžios atstovai suokalbiškai kukuoja iš savo daržinės apie tai, kad reikia mažinti emigraciją – būta netgi kalbų apie įvairias sankcijas išvažiuojantiems, tada tokie masiškai imtų atsisakyti Lietuvos pilietybės ir vis tiek nieko valdininkai nepasiektų. Reformos yra būtinos stulbinančio masto, o ne knebinėjimai ir tušti žodžiai, bet apie šią opią problemą pačioje šalyje imta formuoti visiškai netikėtas naujas fenomenas – emigranto – pabėgėlio – tėvynės išdaviko įvaizdis, lyg išvažiuojantį kaltintų už tai, kad jis panoro gyventi oriai ir padoriai. Kas kaltas? Ar žmonės, kurie nusigręžia nuo Lietuvos? Ar valdžia, kuri išvaro lietuvį iš šalies? Žinoma, Lietuva dar nėra vien tik valdžia, čia daug dar gražių dalykų, bet kas iš tų gražių dalykų, jei vyrauja nepriteklius, o darbo užmokestis yra pasityčiojimas iš žmogaus. Su minimumu vėl ūgtelėjo kainos ir vėl tas pats per tą patį – tapu, tapu, per Lazdiją, per Pakruojį iš Marijos žemelės. Nemanau, kad apkaltinę išeinančius sukelsime gėdos jausmą – atvirkščiai, tokie emigrantai (laikini ar nelaikini) traktuojami kaip moralės nusikaltėliai, panorėję gyventi geriau (o gal labiau išgyventi?), nė šiukštu nenorės grįžti į tėvynę, kur tave pasitinka banda alkstančių piktų ir pavydžių, gyvenimo džiaugsmą praradusių marozų, šnypščiančių apie tautos vertybes, per kurias patys tampa nelaimingi, nepažinūs ir netolerantiški ne tik atviram pasauliui, bet ir vieni kitiems.

Šiaip skatinu neklausyti kurstomų nesantaikų ir lipdomų emigrantams etikečių, o pirmiausia gyventi sau, o tik vėliau valstybei. Žmogus privalo jaustis saugus ir gerbiamas, ir jeigu yra galimybė rinktis – rinkitės geresnį variantą, ties Lietuvos siena neatsiveria bedugnės – pasaulis kur kas platesnis. Galiausiai į emigraciją žiūriu palankiai, kadangi tai yra puikus ir tylus manifestas Lietuvos valdžios struktūroms ir jų būtinoms reformoms. Jei sėdėsime ir baubsime toje Lietuvoje, tol iš mus tyčiosis, gręš litą ir niekas nieko nedarys, o jei neliks lietuvių – tai gal kažkas ten ims krūtėti ir mąstyti iš ko dabar plėšti? Nebijokime būti šiek tiek savanaudžiais sau ir gyvenkime pasaulyje, nebijokime mainytis, keistis ir turtėti visur, kur esame – tebūnie tai manifestas, tebūnie tai naujas sveikas požiūris į kosmopolitinį pasaulį.

Na, o pabaiga, čia nuotraukytės – dovanelė visiems pavydiems lietuviams, visiems neonacionalistams, visiems, kurie putoja ant emigrantų ir tai, kas liks iš Lietuvos. Gali pasirodyti antilietuviška, bet neapsigaukite, šie komiksai labiau skirti pašiepti lietuviškam tamsumui!
































Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą