2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Serialas: "Nusivylusios namų šeimininkės" / "Desperate Houswives"





Sveiki visi,

Paskutinį pusmetį buvau intensyviai paniręs į kultinį amerikiečių serialą „Nusivylusios namų šeimininkės“ (Desperate Housewives), kuris mane džiugino ir labai praskaidrindavo nuotaiką tamsiais rudens vakarais, bei gruodžio žiemoje. Kaip galiu nepasidalyti savo įspūdžiais? Pabandysiu viską kuo kukliau susisteminti ir pristatyti, kad nekitų pagundą mėtyti iš vienos minties į kitą. 

Taigi, apie patį serialą... Tikriausiai po „Seksas ir miestas“ televizijoje ėmė trūkti tokio „moteriško“ serialo, kuris kartu būtų šiek tiek įdomus ir vyriškiams. Ir štai „Nusivylusios namų šeimininkės“ 2004 metais startuoja per ABC kanalą, nors režisieriui nebuvo lengva įsiūlyti šio projekto kitiems kanalams, o štai smukęs ABC reitingas ėmė ir smarkiai pakilo ir atgaivino kanalą, kadangi jis pradėjo transliuoti šį serialą. Na, nežinau, daugiau apie tai galite pasiskaityti „Vikipedijoje“, tačiau koks serialas buvo ypatingas ir kultinis, tikriausiai sunku su kuo nors palyginti, nors lyginama su „Opros“ laidomis. Šis serialas tapo neatsiejama amerikiečių masinės kultūros dalimi ir įaugo ne tik į amerikiečių kasdieninį ritualą, bet ir visame pasaulyje, kur tik buvo jis transliuojamas. Lietuvoje šis serialas taip pat buvo labai populiarus, prie ekranų pritraukiantis tūkstančius žiūrovų.

Serialas yra pelnęs daugybę pačių įvairiausių apdovanojimų, tarp kuriu Emmy ir Aukso Gaubliai. Serialas apima 8 sezonus (2004 – 2012 m.) ir sudaro 180 serijas, per kurias Visterijos gatvės kaimynės nugyvena maždaug 13 metų savo gyvenimų, įsiveldamos į įvairias tarpusavio santykių problemas, kriminalus, mirtis, išsiskyrimus... Vietomis man atrodydavo, kad kaskart, kai prasideda naujas sezonas, nauja intriga ir kriminalas, serialas ima po truputį išsisemti, tačiau kai pagauni giją, tada ir vėl nori sekti, kas bus toliau, juolab kad viską spalvina juodas humoras, kuris kartais priverčia prunkšti. Aišku, per tuos aštuonių sezonų žiūrėjimo maratoną būdavo daug erzinančių dalykų, perdėti ir netikroviški personažai, pasikartojantys įvykiai ir naujų vėjų stoka siužetuose, tačiau niekada taip ir nepraradau susidomėjimo.

Pirmieji du sezonai buvo patys populiariausi, jie pateko į pačių žiūrimiausių laidų šalyje penketuką, nuo trečiojo sezono reitingai ėmė pamažu kristi, paskutinysis sezonas, kuris iš tikro turėjo būti septintas, bet buvo nutarta pratęsti aštuntam, tepasiekė tik 36 vietą žiūrimiausių laidų šimtuke. 

Serialo kūrėjams teko išnuomoti visą skersgatvį, kuriame nuolatos vyktų filmavimai. Laikui bėgant, visa gatvė ir jos išplanavimas, įskaitant ir namų interjerą, tampa kaimyniška, tipinė užmiesčio atmosfera, be kurios neįsivaizduojamas serialas. Štai jums gatvės išplanavimas. Po 2012 metų paskutiniųjų metų filmavimų šie namai buvo išparduoti privatiems pirkėjams.


Linetės ir Tomo Skavo namas.

Bri Van De Kamp namas.

Siuzan Majer namas.

Gabrielės ir Karloso Solis namas

Visterijos gatvės planas.



Serialą sudaro keturi kertiniai akmenys – Bri, Siuzan, Gabrielė ir Linetė – keturios kaimynės, tarp kurių istorijų naratoriumi tampa pirmajame sezone nusišovusi penktoji kaimynė Marija Eles – jis išlieka pasakotoju visus sezonus. Visi kiti personažai tėra antraeiliai, kurie laviruoja šių moterų gyvenime: vyrai, nauji kaimynai, vaikai, nusikaltėliai. 


Linetė Skavo (Lynette Scavo) aktorė Felicity Huffman


Felicity Huffman atliktas Linetės Skavo vaidmuo man asmeniškai buvo pats įdomiausias personažas per beveik visus sezonus. Nors daugeliui vaikais apsikrovusi ir vyru besirūpinanti super mama atrodė gan nuobodoka, tačiau man ji atrodė pati natūraliausia, pati žaviausia ir labiausiai motyvuota iš visų „Nusivylusių namų šeimininkių“. Tarp kitko ši aktorė šiame seriale yra gavusi daugiausiai apdovanojimų iš visų keturių pagrindinių moterų. Ji buvo antrasis personažas, kada per perklausas jai buvo pasiūlytas šis vaidmuo, kitiems aktoriams teko ilgiau kovoti dėl vaidmenų.

Savo gyvenime Felicity turi dvi dukras, tačiau seriale jai tenka suvaidinti penkerių vaikų mamą, įskaitant ir padaužas dvynukus, kurie vėliau užauga ir šiai pridaro nemažai rūpesčių. Pati aktorė 2006 metais buvo per plauką nuo savo pirmojo „Oskaro“, kada už filmą „Transamerika“, kurioje ji suvaidino transeksualą, besiryžtantį darytis lyties keitimo operaciją, buvo paskirta ši pati didžiausia nominacija. Šis vaidmuo jai atnešė pasaulinę šlovę, o papuliarusis serialas tikrai nemažino jos aktorinių sugenėjimų ir žinomumo. Sunku patikėti, tačiau paauglystėje ir jaunystėje aktorė turėjo rimtų mitybos problemų ir sirgo bolimija bei anoreksija. Dabar aktorė nepasižymi kūno apvalumais, tačiau yra laimingą, turi dukrytes ir mylimą vyrą. 



Garsiausias F. Huffman vaidmuo filme "Transamerika".


 

Bri Van De Kamp (Bree Van De Kamp) aktorė Marcia Cross



Na, tai antras mano pagal reitingą mėgstamas personažas. Idealioji, šaltoji, rūpestingoji ir kartu slapta alkoholikė Bri Van De Kamp. Ji tikriausiai labiausiai įkūnija šešto dešimtmečio amerikiečių namų šeimininkę, kuri išmano visą virtuvę ir yra linkusi gyventi švarų ir nepriekaištingą gyvenimą. Tikriausiai tai labiausiai per 8 sezonus pakitęs personažas įvaizdžio atžvilgiu. Tapusi našle Bri pasineria į ilgos laimės paieškas su daugybę vyru, netgi apsiima auginti paauglės dukters sūnų, o savo sūnų gėjų net išvaro iš namų, o vėliau priima jį ir vėl gyventi. Nuo didžiulės karjeros iki purvinų baro užkulisių – taip, tai Bri Van De Kamp ir be jos tikriausiai „Nusivylusios namų šeimininkės“ ne tokios jau ir šeimininkės...

Raudonplaukė aktorė Marcia Cross toli gražu nėra šviežia serialų amplua. Ji puikiai pažįstama iš tokio kadaise labai populiaraus serialo „Melreuzas“. Ji taip pat už „Nusivylusias namų šeimininkes“ yra gavusi keletą svarbių apdovanojimų. Marcia Cross gyvenimas toli gražu ne toks ir gražus. Ilgą laiką ji buvo ištekėjusi už vyro, kuris 1993 metais mirė nuo smegenų vėžio. 2006 metais ji ištekėjo už biržos maklerio ir dirbtiniu vaisinimo būdu pagimdė dvynukus, todėl jai teko filmuos kai kuriuose epizoduose „su pilvu“. Antrasis vyras taip pat susirgo vėžiu, tačiau šiuo metu vėžys ramioje stadijoje ir aktorė gali džiaugtis mažyliais bei vyru. Cross yra baigusi psichologijos magistro laipsnį.


Gabrielė Solis (Gabrielle Solis) aktorė Eva Longoria
 






Eva Longoria pati pirmoji gavo Gabrielės vaidmenį, kai serialo aktorių atrankos vos prasidėjo, ji labiausiai atitiko įsivaizduojamos ir gražios Lotynų amerikietės vaidmenį. Gabrielė iš tikrųjų keistas personažas – savanaudiškas, grubus, netaktiškas, bet kartu ir švelnus, savitas, graudus, su skaudžia praeitimi. Pirmą sezoną lakstė po sodą ir pjovė žolę, kad tik nepastebėtų vyras meilužio sodininko, o baigė tuo, kad augina dvi dukreles. Buvęs modelis ir apgavysčių karalienė visada ras kuo pateisinti savo ydas, tačiau nepraeis ir pro nuliūdusias drauges... Man patiko šis personažas, nors retkarčiais ir erzindavo, tačiau be jos neįsivaizduočiau „Nusivylusių namų šeimininkių“.

Aktorė Eva Longoria nuo mažens galvojo, kad yra įvaikinta, kadangi vienintelė šeimoje gimė su tamsia oda, tačiau tai ne tiesa, mat, genai pasireiškė savaip. Eva vienu metu buvo ištekėjusi už jaunesnio krepšininko T. Parkerio, todėl keletą sezonų mes ją regime kaip Eva Longoria Parker, tačiau 2011 metais ši pora po dviejų metų santuokos išsiskyrė dėl neištikimybės iš vyro pusės. Dabar aktorė susitikinėja su kitu vaikinu. Ji taip pat yra didelė Obamos politikos šalinininkė. Eva yra vienintelė iš pagrindinių aktorių negavusi už Gabrielės aktorės gildijos apdovanojimo, ji tik buvo nominuota Auksiniam Gaubliui, pats serialo režisierius tvirtina, jog tai didžiulis nesusipratimas ir klaida, pati aktorė dėl to nesikremta – ji gavo didžiausią žiūrovų simpatijos apdovanojimą. Šiuo metu aktorė filmuojasi tik filmuose, įvairiuose trileriuose.


Siuzan Majer (Susan Mayer) aktorė Teri Hatcher



Teri Hatcher prisimenu iš vaikystės, kada per LNK rodydavo kultinį serialą „Luiza ir Klarkas: Nauji supermeno nuotykiai“. Regis, tokią ją prisimenu ir tokią ją atradau „Nusivylusiuose namų šeimininkėse“ Siuzan vaidmenyje. Siuzan – tai vienas baisiausių personažų seriale, labiausiai mane erzinęs, labiausiai pygdinęs, labiausiai nelogiškas ir labiausiai nesimpatingas. Naivi, altruistė, visur kišanti savo jautrius nagelius, o po to dejuojanti, nuolatos jaučianti kaltės jausmą, o jei dar sezoną pabūna nėščia – tai pakęsti negalima šios siužetinės linijos. Na, taip, kartais Siuzan turėdavo gero uoslę, ypač, jei reikėdavo spręsti kriminalinius klausimus, tačiau kaip žmona, motina – apsaugok Viešpatie. 

Teri Hatcher buvo sėkmingai ištekėjusi tris kartus ir lygiai tiek pat sėkmingai išsiskyrusi. Iš antros santuokos augina dukrą. 2008 metais aktorė įsivėlė į didžiulius konfliktus ir teismus su reklamos kompanija dėl produktų reklamos. Teismai tęsėsi apie metus, mat aktorė pažeidė sutarties punktus. Hatcher nuolatos šmeižiama, kad ji nuolatos gulasi po skalpeliu, kad tai paneigtų, ji platina savo raukšlių nuotraukas internetiniame saite. 2011 metais Teri užėmė 38 vietą karščiausių visų laikų moterų šimtuke.





Šiaip keletas pamėgtų personažų ir faktų apie juos:





Karen McCluskey tikriausiai buvo vienas tiesmukiškiausių ir labiausiai prie juodojo humoro priartėjęs personažas. Sena, gudri ir stipri moteris, kuri nebijo spjauti tiesos į akis. Labai patiko šis sukurtas personažass, tačiau tikriausiai nedaugelis žino, jog aktorė Kathryn Joosten, pasibaigus paskutiniam sezono filmavimui, po nepraėjus net keliems mėnesiams mirė. Ji mirė nuo plaučių vėžio, analogiška, tačiau jos personažas Karen taip pat mirė nuo vėžio. Su šia liga aktorė kovojo daugiau nei 11 metų.





Edie Britt be jokios abejonės buvo vienas mėgstamiausių personažų – laisva, atsipalaidavusi, šiek tiek paleistuvė, tačiau pamatęs paskutinę seriją su ja, mat, ji tesuvaidino penkis sezonus, supratau, kaip trūks jos ateinančiuose sezonuose. Nicollette Sheridan pasitraukė iš šio projekto dėl kitų darbų, bent jau taip buvo teigiama, tačiau 2010 metų pradžioje aktorė padavė visą ABC ir režisierių į teismą dėl įžeidinėjimų, priekabiavimo, lytinės orientacijos ir netgi smurtavimo, pagrindinės aktorės nusprendė visgi remti režisieriaus ir kompanijos pusę, tad aktorė metų pabaigoje ieškinį atsiėmė, tačiau tik dėl smurto. Toliau tęsėsi teismų maratonas dėl neteisingo aktorės atleidimo iš serialo, kurį aktorė 2012 metų pradžioje pralaimėjo.



Linetės ir Tomo Skavo dvynukai per penktąjį sezoną netikėtai užaugo, juos pakeitė identiškų brolių aktorių pora Charles ir Max Carver‘ai. Jeigu pirmuosiuose sezonuose Linetė pergyveno, kad jie laužo žaislus, gadina baldus, tai suaugę jie parsiveda ruses barakūdas žmonas, prisidaro nelauktų vaikų...



Praėjus keliems sezonams, kaimynystėje apsigyvena ir gėjų pora – teisininkas Bobas ir pardavėjas Lee. Jie greitai įsisuko į čionykščių gyventojų gyvenimus. Šitaip serialo kūrėjai atiduoda duoklę homoseksualų pasauliui. Tiesa, aktoriai gyvenime heteroseksualūs. 






Šiaip yra dar daug pikantiškų ir įdomių detalių, kurias reiktų aprašyti, tačiau nenoriu užsitęsti, na, o jeigu domitės ir domėsitės toliau „Nusivylusiomis namų šeimininkėmis“, net neabejoju, kad papildomos informacijos tikrai susirasite kituose saituose.


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Labai geras serialas. Sakyčiau "Seksą ir miestą" tikrai pranoko, kiekvienoje serijoje aiški pagrindinė mintis, kuri beveik tiesiog pasakoma pabaigoje, charizmatiški veikėjai. Geras serialas. Labai :>

    AtsakytiPanaikinti