2013 m. sausio 13 d., sekmadienis

Filmas: "Traukos dėsniai" / "The Rules of Attraction"



Sveiki gyvi,

Režisierius Roger Avary sukuria romantinę dramą „Traukos dėsniai“ (The Rules of Attraction) (2002 m.) ir priverčia kai kuriuos per 15 minučių baigti seansą arba aikčioti iš susižavėjimo. „Traukos dėsniai“ Jums patiks arba nepatiks, retesnis atvejis – abejingumas. Ši juosta man asmeniškai buvo lyg koks „Traukinių žymėjimas“ bei „Shortbus“ hibridas. Filmas statytas pagal jaunatvišką romaną, todėl neišvengta daug spalvų, hiperbolizacijos ir kitų niuansų. Tai pasakojimas apie koledžo amžiaus jaunuolius, kurie trokštami būti reikalingi ir mylintys, pasineria į vienadienius seksualinius potyrius, alkoholį, marihuaną bei kokainą. 

Filmo anotacija sako, kad režisūrinis stilius „kvapą gniaužiantis“, nors taip pats asmeniškai nepasakyčiau, kvapo jis tikrai negniaužė, tačiau pateikė savo originalių ir netikėtų niuansų, kuriuos galima pavadinti režisūriniu braižu. Įdomiausia buvo tai, kad maniau, jog filmo neįveiksiu, jog jis vėl pasakoja apie eilinius pasidulkinimus koledžo bendrabutyje, eilinius vakarėlius ir meiles seiles, tačiau viskas apsivertė, kai užčiuopiau pačią esmę – lengvabūdiškas ir paaugliškas kalbėjimas apie opias jaunimo problemas buvo būtinas, norint išvengti ypatingai sudramatinto patoso, kurį mums pasiūlė „Prozako karta“ (2001). Šis filmas lyg iš vidaus, kaip jaunimui atrodo jų pačių problemos – spalvotos marginalijos, sureikšminti susitikimai ir išsiskyrimai, kurie glaistomi svaigalais. 

Filme esti trys pagrindiniai personažai tarp kurių mezgasi nerišlus ir nuolat trūkinėjantis trikampis, kuris daugiau palaikomas iliuzijos pagalba, nei mums įprastais santykiais. Vienas iš jų gėjus, kurio vaidmenį atlieka „Vampyro dienoraščių“ mega žvaigždė Ian Somerhalder‘is, pastarasis visomis jėgomis kabinasi prie heteroseksualų ir bando surasti meilę. Lauren, aktorė Shannyn Sossamon, suvaidina nuolat apsvaigusią koledžo studentę, kuri laukia sugrįžtančio mylimojo ir slapta įsižiūri į Šoną, pastarasis gauna laiškelius nuo virtuvėje dirbančios merginos... Visi personažai gyvena pusiau iliuzijų pasaulyje, keldami didelius reikalavimus iš kitų, bet kokia kaina trokšdami būti reikalingi ir mylimi, tačiau gyvenimas juos nuolat nuvilia. Seksas ir alkoholis, kurį daugelis žiūrovų peikia, tėra tik terpė, kurioje auga nauja prozaiko ir nusivylusiųjų karta, tik šis pasakojimas papasakotas lengvabūdiškai apie sudėtingą dvasinę tuštybę. Filmas man patiko.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 50/100
IMDb: 6.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą