2013 m. sausio 9 d., trečiadienis

Filmas: "Prieš tai, kai naktis nusileidžia" / "Kol dar ne naktis" / "Before Night Falls"



Sveiki visi,

Džiaugiuosi gerų filmų atradimais, o biografinės dramos yra vienas iš tų žanrų, kurie sunkiai mane nuvilia. Šįkart noriu pakomentuoti puikią biografinę dramą „Prieš tai, kai naktis nusileidžia“, kai kur verčiama „Kol dar ne naktis“ (Before Night Falls) (2000 m.). Tai filmas apie Kubos žymų poetą ir novelistą Reinaldo Arenas (1943 – 1990), kuris išgyveno revoliuciją, Fidelio Kastro valdymo laikus bei dar daugelį Karibų jūros regiono permainų. Reinaldo Arenas visada buvo kitoks, jau nuo mažens mėgo rašyti, skaptuodavo eiles ant medžių, tėvas už tai labai pykdavo, tačiau, persikėlus iš provincijos į didmiestį, ima po truputį viskas keistis. Reinaldo Arenas, kaip ir daugelis menininkų, sužino, kad yra homoseksualus, ima studijuoti, susitikinėti su gėjais, rašyti vietiniams laikraščiams... Galiausiai po revoliucijos jis persekiojamas už homoseksualumą, po to kalinamas, trukdoma jo kūrybinė veikla. 1980 metais jis pabėga į JAV ir ten kuria apie dešimtmetį, kol galiausiai tampa alkoholiku ir suserga AIDS. Reinaldo Arenas gyvenimą baigia savižudybe.

Kodėl tiek daug pasakoju? Todėl kad apie šį rašytoją beveik nieko nėra lietuviškai. Visas jo gyvenimas sudėtas į šią juostą, pavadintą vienu iš jo pasirodžiusių knygų pavadinimu. Kažkodėl mane visada žavi dramos apie maištininkus, menininkus, kurie gyvenimą baigia degradacijos skausmuose. Tokių dramų sukurta eibės, o labiausiai žavi dramos apie rašytojus... Pagrindinį vaidmenį sukūrė garsusis ispanų aktorius Javier Bardem, kritikai šį jo darbą pavadina didžiuoju pasauliniu debiutu. Už šį vaidmenį J. Bardem buvo nominuotas „Oskarui“ – tai pirmasis ispanas, kuris gavo šią nominaciją, galiausiai jis 2007 metais už vaidmenį „Šioje šalyje nėra vietos senukams“ gaus ir pirmąjį „Oskarą“ ne tik sau, bet ir visai Ispanijai. R. Arenas vaidmeniui jam teko išmokti anglų kalbos su kubietišku akcentu, kai kada grimo kambaryje pratūnoti penkias valandas, tačiau tai buvo neabejotinai verta, kadangi šis filmas jam atvėrė didžiulius vandenis į pasaulinį kiną.
Filme taip pat šmėkšteli ir merginų liaupsinamas Johnny Depp‘as, Sean Penn‘as bei ištisas tuzinas garsių Lotynų Amerikos aktorių. Manau, kad filmas puikiai realizuoja Kubos dvasią, jos žalumą, žmonių kultūrą, politiką, menininkų ir homoseksualų persekiojimo erą, kurioje intensyviai dalyvavo poetas ir novelistas Reinaldo Arenas. Filmas vykęs visomis prasmėmis – puiki režisūra, operatoriaus darbas, estetiniai niuansai, o ką jau bekalbėti apie J. Bardem‘ą – jis buvo nuostabus! Jau vien dėl jo verta pamatyti šią juostą, kurią priskirčiau prie svarbiausių jo vaidmenų trejeto: „Butiful“ bei „Šioje šalyje nėra vietos senukams“.

„Prieš tai, kai naktis nusileidžia“ rekomenduoju biografinių dramų gerbėjams, kino gurmanams bei šiaip tiems, kurie domisi Karibų jūros regiono kultūra ir istorija. Bet kokiu atveju, filmas tikrai vykęs.


Prisiminiau filmą apie Edith Piaf, kai jos paklausia, ką reikia daryti mergaitei, merginai ir moteriai? Ji į visus klausimus atsako vienu žodžiu – mylėti. R. Arenano draugas klausia, kodėl tu rašai, o Arenas atsako – iš keršto.


Mano įvertinimas: 9.5/10
Kritikų vidurkis: 85/100
IMDb: 7.3




Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą