2013 m. sausio 28 d., pirmadienis

Filmas: "Neįveikiamas potraukis" / "Swoon"



Sveiki visi,

Štai dar viena moneta į mano nepriklausomo kino kiaulę taupyklę – „Neįveikiamas potraukis“ (Swoon) (1992 m.), šį filmą dar galima versti kaip „Alpulys“, „Alpėti“. Režisierius Tom Kalin nėra labai produktyvus kūrėjas, bet anksčiau esu matęs jo neblogą dramą „Žiaurus gailestingumas“ (2007) su nuostabia aktore Julianne Moore apie motinos, jo meilužio bei sūnaus intymius santykius – siužetas tąkart išties labai kaitino ir intrigavo fantaziją. Tai antras darbas, kurį tenka pamatyti ir šis totaliai skiriasi nuo „Žiauraus gailestingumo“, lyg šiuos du filmus būtų kūręs absoliučiai skirtingas žmogus. „Neįveikiamas potraukis“ yra visiškai skirtingas darbas, bet nepavadinčiau jo prastesniu – juosta juodai balta, retro spalvos ir homoseksualų kriminalinė istorija, kuri mus nukelia į prieš Antrąjį Pasaulinį karą laikus, 1923-1925 – uosius ir pasakoja realiai egzistavusių žmogžudžių istoriją.

„Neįveikiamas potraukis“ yra laikomas itin ryškia homoseksualų kriminaline juosta, kuri pakeitė homoseksualų vaizdavimo kino industrijoje būdą – seksualinė orientacija čia atvira ir laikoma savaime suprantamu reiškiniu, bet jis nevaizduojamas nei problemiškai, nei norint kažką pažeminti ar kam nors įtikinti ar pranešti žinią, tai atsitiko dėl biografinių kanonų, nes iš esmės filmas ne apie homoseksualizmą, bet apie dviejų homoseksualų nusikaltimą. Man asmeniškai siužetas buvo vidutinio „įdomumo“, jeigu taip būtų galima išsireikšti, kuris nieko per daug nenustebino, gal netgi sakyčiau šiek tiek atmestinai, biografijos ir tikslumo atžvilgiu, lengva ranka įsiūtas į filmo „mėsą“, bet iš techninės pusės, režisūrinės, operatoriaus darbo – filmas buvo puikus, įdomus, originalus. Be jokios abejonės filmas remiasi į klasikinio kriminalinio filmo pamatus, kas labai netikėta, nes 1992 – aisiais režisieriai labiau ieškojo Holivudinių naujovių ir savitumo. Labai gražiai nufilmuota, daug vaizdų pirmame plane, priartinama iki maksimumo ir garso takelis aidi senojo kino garsais ir visa tai sulipo su režisūriniais individualiais, man asmeniškai, niekur nematytais sprendimais.

Šiaip buvo verta tai pamatyti kaip kitokio filmo „laikmeną“, kuri turi pakankamai išliekamosios meninės vertės ir įtakos visame nepriklausomo filmo vaizdavime, kur seksualumo įvairovė atskleidžiama pačia plačiausia prasme. Rekomenduoju.


Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 6.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą