2013 m. sausio 15 d., antradienis

Filmas: "Mano nuosavas privatus Aidahas" / "My Own Private Idaho"



Sveiki visi,

Šįkart noriu pristatyti ir pakomentuoti amerikiečių režisieriaus Gus Van Sant filmą „Mano nuosavas privatus Aidahas“ (My Own Private Idaho) (1991 m.). Na, Gus Van Sant filmus daugiau ar mažiau žino kiekvienas kino gurmanas – „Dramblys“ (2003), už kurią gavo Auksinę Palmės Šakelę Kanų kino festivalyje, „Milkas“ (2008), „Paryžiau, aš myliu tave“ (2006), „Gerasis Vilas Hantingas“ (1997) ir t.t. Tai tikrai pripažintas ir gerai vertinamas režisierius visame pasaulyje.

„Mano nuosavas privatus Aidahas“ – tai šiuolaikiškai ištransliuotas filmas apie maištingumą, nors sunku patikėti, bet tai pagal William Shakespeare kūrinį „Henris IV“, pritaikytas naujai maištininkų kartai. Šiaip iš tikrųjų filmo siužetas pakankamai patrauklus, tai apie asocialius maištininkus, kurie girtuokliauja, gyvena apleistuose namuose ir verčiasi prostitucija. Du jauni ir labai skirtingi vaikinai gyveną tokį gyvenimą, kuris atrodo ir žavus, žiūrint iš maištininko heroizmo taško, bet ir kartu labai liūdnas. Du jaunuoliai pardavinėja save gatvėje, sėdasi į svetimas mašinas, vyksta į svetimus namus, viešbučius ir tokiu būdu užsidirba pragyvenimui, gniauždami savo vaikystės traumas ir skausmus. Maikas (aktr. River Phoenix) – vaikinas, kurio gyvenimas labai nenusisekė, juo nesirūpino tėvas, o motina paliko, kai jis buvo visai mažytis, todėl nuo mažens, sirgdamas itin reta miego sutrikimo liga, prisitaikė prie gatvės gyvenimo. O štai Skotas (aktr. Keanu Reeves) yra turtingas mero sūnelis, maištautojas, kuris savo noru renkasi asocialų gyvenimą iš keršto ir nuoskaudos. Du skirtingi vyrukai tampa artimi ir kartu leidžiasi į ilgą kelionę, ieškodami Maiko motinos...

Filmas dvelkia kultinio J. Salinger romano „Rugiuose prie bedugnės“ jausenomis ir nuotaikomis, tačiau filmas kartu primena ir žaidimą, ypač iš Skoto pozicijos, kuris renkasi socialinius vaidmenis, kaip jam labiau patinka tuo metu gyventi, o štai Maikas – nekintantis personažas, jis tik atsiveria, parodo skaudulius, nuolat dėl savo sutrikimo užmiega netikėčiausiuose vietose, o atsibunda bala žino kur. Toks sutrupėjęs pasaulis atveria naują jaunimo kartą, tie, kurie gyvena žemiausiuose socialiniuose sluoksniuose. Ir visgi, yra apie ką pagalvoti ir paanalizuoti. Mįslingiausias personažas visgi man liko Skotas, kuris po tėvo keršto vėl grįžta į savo sociumą ir išsižada maištingumo, pamiršta senuosius draugus – kodėl taip nutinka, man iki šiol yra paslaptis...

Šiaip filmas vykęs, įdomus dėl savo tematikos, siužetinių niuansų, kaip ant tai miego sutrikimas, savęs pardavinėjimo dalykėliai, statiškos sekso vaizdavimo scenos, bei nežinomybė, kur ir pas ką atsibusi rytoj... Stiprus aktorių duetas sukuria įdomius, pakankamai sudėtingus personažus. K. Reeves – „Matricos“ žvaigždė neabejotinai buvo geras, tačiau R. Phoenix tikriausiai buvo vienas sudėtingiausių vaidmenų karjeroje, deja, šio aktoriaus darbų nebuvo sukurta daug, nes 1993 metais, praėjus keleriems metams po šio filmo, netikėtai mirė, susmukęs gatvėje perdozavęs nuo įvairių narkotikų ir svaigalų mišinio. Kas žino, gal tai buvo antrasis Deonardo DiCaprio. 

Asmeniškai man filmas patiko. Buvo verta pažiūrėti, todėl rekomenduoju ir Jums, tikėdamasis, kad filme atpažinsite kažkur save.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 77/100
IMDb: 7.0



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą