2013 m. sausio 8 d., antradienis

Filmas: "Laisvėje" / "Periferic" / "Outbound"



Sveiki visi,

Kai sekasi, tai sekasi su filmais. 2011 metais „Kino pavasario“ festivalyje geriausiu filmu buvo išrinktas rumunų režisieriaus Bogdan George Apetri filmas „Laisvėje“ (Periferic / Outbound) (2010 m.). Žinote, kad filmas vykęs, tikriausiai nereikia nė sakyti, nes jis užvaldė mane nuo pat pirmų kadrų! Aktorė Ana Ularu suvaidino kalinę Matildą taip įtikinamai ir be jokių skrupulų, kad tiesiog beliko tikėti, jog ji iš tikrųjų išėjo iš kalėjimo. Sudėtingas siužetas puikiai susūdytas režisūros ir operatoriaus darbo tiesiog stebino savo realistiškais vaizdiniais, jausmais, problematika. 

Jeigu kam nors patiko kitas rumunų perliukas „4 mėnesiai, 2 savaitės, 3 dienos“, tai „Laisvėje“ taip pat aptiksite viso, ko reikia geram ir stulbinančiam rumunų kinui – įtartinai mažą biudžetą, bet nuostabiai talentingą darbą, kurį nepamatyti kino maniakui būtų ne tik kad klaida, bet ir didžiulė nuodėmė. Šįkart nepagailėsiu liaupsių visame kame. Skaudus pasakojimas apie merginą, kuri sėdasi už grotų penkeriems metams vietoj savo meilužio, kuris pardavinėja jaunas merginas makleriams. Jiedu dar turi aštuonmetį sūnų, kuris auga globos namuose. Galiausiai Matilda iš sūnaus tėvo gauna gerą gabalą pinigų, kad galėtų su sūnumi pabėgti toli nuo teisėsaugos ir pradėti gyvenimą iš naujo, kol policija jos nepasigėdo... 

Emocija, įtampa, trapus ir liūdnas pasaulio vaizdas – tikriems melancholiško kino mylėtojams. Ir nesuprantu tų kvailų pasakymų „liūdnas, bet geras“ ir daugelis atsisako filmo žiūrėti, kad jis sukelia kažkokias kitokius jausmus: ilgesį, gailestį, apmaudą, liūdesį, pamąstymus... Filmas „Laisvėje“ be jokios abejonės yra filmas, kuris ir toliau lieka tavyje, tyliai tyvuliuojant vandeniui į betoninę krantinę, kada norai didesni už galimybes, kada nežinai, kas bus rytoj, o šiandien šukės po kojomis jau nebesurenkamos ir nebesuklijuojamos. Tai filmas, kuris laiko amplitudėje apima vos vieną parą, tačiau papasakojamas visas gyvenimas, išskirtinė socialinė terpė, paliečiama šeimos tragedija, visuomenės požiūris... Ir nepaisant visų didelių kliūčių ir barjerų, Matilda nori gyventi, nori ištaisyti tai, kas neištaisoma, ir pradėti viską iš naujo. Tik ar jai pavyks, jei laisvė pamažu tampa spąstais ir nauju kalėjimu?

Mano įvertinimas: 10/10
IMDb: 6.7




Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą