2013 m. sausio 11 d., penktadienis

Filmas: "Kontroliuojamos ribos" / "The Limits of Control"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pakomentuoti režisieriaus Jim Jarmusch filmą „Kontroliuojamos ribos“ (The Limits of Control) (2009 m.). Na, šis filmas buvo pristatytas ir Lietuvoje, „Kino pavasario“ festivalyje. Tai ne pirmas šio režisieriaus darbas, kurį tenka matyti, prieš tai regėti „Kava ir cigaretės“ (2003) bei „Sulaužytos gėlės“ (2005) paliko tikrai neprastą įspūdį ir buvo sutiktos geromis kritikų liaupsėmis, tačiau „Kontroliuojamos ribos“ kažkodėl kritikams neįtiko ir jie negailėjo gana žeminančių pasisakymų. Tiesa, nesuprantu kodėl, nes filmas toli gražu nėra prastas, netgi, sakyčiau, įdomus, keistas, intriguojantis, keliantis haliucinacijas – tuo man kaip tik ir patiko.

Tikriausiai nedaugelis filmų gali pasižymėti šitiek daug sutrauktų į vieną nekomercinio pobūdžio filmą pasaulinio lygio kino aktorių: Geal Garcia Bernal, Tilda Swinton, Bill Murray, Luis Tosar bei kiti, kurie sukuria antraeilius, tačiau įsimintinus personažus. Sunku apibūdinti šį filmą, nes neturiu su kuo jo palyginti, jo išskirtinumas neginčytinas: personažai neturi vardų, kažkas kažkur važiuoja kažko nužudyti, gauna įvairius kodus, geria kavą iš dviejų puodelių, praktikuoja rytų kovos meną, mažai kalba... Tai filmas filme, sapnas, tikrovės ir fikcijos lipdinys, kuris užhipnotizuoja savo simetriniais pasikartojimais. Avangardinio ir siurrealistinio filmo pavyzdys, kuriame vaizdai yra kaip meno paveikslai, griežtai nubrėžtomis linijomis, bet kartu išeinantys prasmėmis ir suvokimu už mums įprastai suvokiamo filmo ribų. Sukontroliuoti tas ribas ir išlaikyti simetrines proporcijas nėra taip jau ir lengva, todėl filmas kai kam gali pasirodyti be prasmės, kažkoks skiedalas, tačiau operatorius ir režisierius apgalvojo kiekvieną detalę, kuri filme galiausiai suranda savo atitikmenį – filmas žaidimas, dėlionė, kiekviena spalva suranda kitą spalvą, o taupūs dialogai atsikartoja tarsi aidai kituose dialoguose ir belieka šituo mėgautis.

Man patiko toks filmas, buvo geras iššūkis, pasimėgavimas tiek nerealiu siužetų, aktorių Olimpu bei sklindančia ramybe iš pagrindinio herojaus. Realybė yra pasirenkama, sako filmas, kas žino, gal tame yra nemažai tiesos.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 41/100
IMDb: 6.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą