2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

Filmas: "Kamera 211" / "Celda 211" / "Cell 211"



Sveiki visi,

Ispanų filmas „Kamera 211“ (Celda 211) (2009 m.) susižėrė daugiausiai „Gojos“ apdovanojimų ir buvo išrinktas geriausiu metų ispanišku filmu. Tiesą sakant, nesu filmų mėgėjas apie kalinių gyvenimą. Po filmų „Simetrija“ ir „Eksperimentas“ – jie buvo puikūs, vis tiek nusprendžiau dar kartą pasinerti į kalinių gyvenimo užkulisius. „Kamera 211“ yra vienas iš tų nenuobodžių, įtraukiančių tiek psichologiškai, tiek emociškai į kalinių streiką bei apgavysčių ir įkaitų dramą. Juostai slenkant toliau, kaip ir filme „Eksperimentas“, auga įtampa, viskas tampa neprognozuojama, tačiau daugiau ar mažiau nuspėjama. 

Nepasakyčiau, kad filmas nurungęs P. Almodovaro „Šaltus apkabinimus“ bei A. Amenabar „Agora“ yra visus paperkanti ir tiesiog šedevru tituluojama juosta. Taip, ją sužiūrėjau su malonumu, nes pakako įtampos, puikaus kameros darbo, o už vis sužavėjo du pagrindiniai aktoriai – žiaurusis maištautojas Luis Tosar, kuris gavo už šį vaidmenį dar ir „Gojos“ statulėlę kaip geriausias metų ispanų aktorius bei ne ką prastesnis Alberto Ammann – apsimetėlis kalinys, kurio personažas labiausiai mutuoja filmo eigoje. Iš pradžių per klaidą atsidaręs sukilimo sūkuryje Juan Oliver tampa ne tik kad sužvėrėjusiu ir gyvenimiško skausmo nukamuotu nusikaltėliu, bet ir staigaus nužmogėjimo pavyzdžiu. Kiek nedaug reikia, kad būdamas kalinių sargybiniu, pats galėtum nužudyti žmogų. Socialiniai vaidmenys mus apibrėžia kaip žmones „gerus“ ir „blogus“, tačiau žmogus, atsidūręs su savimi, nebetenka poliškumo, kas yra gera, o kas bloga. Ta „sudievinta“ socialinio teisingumo kartelė yra tokia trapi ir greitai lūžtanti, kad ja vadovautis ir spręsti apie žmogų būtų neteisinga.

Na, o iš tikrųjų filmas mane įtraukė, tačiau didelio šoko, efekto ir netikimų visgi nesukėlė, nes buvau matęs panašių juostų – žmogaus atsivertimas, pakeitus aplinkybes. Tikiu, kad filmas daugeliui tikrai tiks ir patiks – tiek gurmanams, tiek paprastiems žiūrovams dėl dėkingo žanro ir siužeto.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 7.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą