2013 m. sausio 13 d., sekmadienis

Filmas: "Atskalūno laiškai" / "The Perks of Being a Wallflower"


Sveiki gyvi,

Filmas „Atskalūno laiškai“ (The Perks of Being a Wallflower) (2012 m.) mus nukelia į vidurinės mokyklos paskutiniuosius metus ir pasakoja žavią istoriją apie atsiskyrėlius, keistuolius, vadinamus, baltosiomis varnomis. Prieš gerą dešimtmetį, kai tik pasirodė lietuviškai knyga serijoje „Beveik suaugę“ vos neperskaičiau šios knygos, tačiau taip atsitiko, jog ji praslydo pro mano rankas, tačiau likimas dabar padovanojo galimybę sužinoti, kas toje knygoje buvo rašoma.

„Atskalūno laiškai“ – vykusi ekranizacija, kuri pasakoja apie būsimo rašytojo jaunystės dienas ir keistą „baltų varnų“ draugystę. Abiturientas susipažįsta su porele iš klasės – įsimylėjusia sese bei gėjumi broliu, kurie trise patiria draugystės galią. Šalia to retrospektyviai iškyla pagrindinio personažo vaikystės trauma – tetos mirtis, dėl kurios jis besąlygiškai save kaltina. Filme sutinkame tris talentingus naujosios kartos aktorius: Logan Lerman, Emma Watson bei Ezra Miller, gerai atpažįstamą iš filmo „Mums reikia pasikalbėti apie Keviną“. 

Galiu pasakyti, kad filmas įtraukė beregint savo pasakojimu. Gal jis nėra stilistiškai įmantrus kaip „Submarinas“, kuris irgi pasakoja apie baltųjų varnų meilę, tačiau savotiškai gražus, šviesus ir truputį dramatiškas. Esu patenkintas tiek režisūra, tiek operatoriaus darbu, tiek aktoriais, tiek pačiu siužetu, prie kurio vargu ar užmigsi. Man asmeniškai tai vėl leido šiek tiek prisiminti mokyklinius laikus, pirmąsias simpatijas. Nesakyčiau, kad šįkart filmas sukurptas vien tik jaunimui, veikiau tai brandus darbas, kurį gali žiūrėti visi apie pirmąjį vaikų skrydį iš lizdo, kada atrodo, jog gali viską ir visi tavęs laukia – „We Are Infinite“ – sako filmo paantraštė. Jie niekur nenuėjo, bet nuėjo savyje, kad pajustų savo neribotą laisvės ir pasirinkimų galią – gyventi kančioje, arba gyventi laisvėje su draugais, kol dar gali, kol dar kvėpuoji. 

Šią gražią istoriją rekomenduoju šįkart visiems, mat filmas nepretenzingas, patiks ir gurmanams, ir šiaip retkarčiais kiną žiūrintiems žiūrovams.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 67/100
IMDb: 8.3


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Neseniai pati ziurejau si filma, ir noreciau pataisyti, jog mire ne mama, o teta. Ir jos mirtis buvo ne vienintelis su ja susijes dalykas, kankines pagrindini heroju, ka atsiskleidzia filmo pabaiga. Man taip pat filmas patiko, jauniesiems aktoriams riebus pliusas uz puikia vaidyba. Senokai truko tokios giliau pakapstancios juostos paagliams (ir ne tik).

    AtsakytiPanaikinti
  2. O aš net nepagalvojau, kad šis filmas- pagal būtent tą knygą. Dabar tik dar labiau užsinorėjau jį pamatyti, nors ir tiksliai knygos siužeto nelabai pamenu, tik tiek, kad buvo viena geresnių ,,Beveik suaugę'' knygų. :)

    AtsakytiPanaikinti