2013 m. sausio 13 d., sekmadienis

Filmas: "Apie sraiges ir žmones" / "Despre oameni si melci" / "Of Snails and Men"



Sveiki visi,

Šių metų kovo mėnesį „Kino pavasaris“ kaip atidarymo filmą pasirinko rumunų režisieriaus Tudor Giurgiu filmą „Apie sraiges ir žmones“ (Despre oameni si melci / Of Snails and Men) (2012 m.). Nors festivalis dar neprasidėjo, tačiau jau man teko pamatyti šią rumunų juostą, kuri laikoma visų laikų lankomiausiu rumunų filmu.

Iš tiesų filmo anotacija byloja pikantiškų detalių, kaip antai vyrų streikas prieš ateinantį kapitalizmą, kada šie važiuoja į Bukareštą priduoti spermos, kad galėtų išsilaikyti. Kuriozinė situacija pagrįsta tikrais 1992 – aisias metais vykusiais įvykiais, šmėžuoja M. Jacksono atvykimas į Rumuniją. Ši drama atmiežta saikingo humoro trupiniais, naujo, pereinamojo pasaulio slenkstis iš socializmo į kapitalizmo pasaulį, kuriame atsiduria maištininkai ir keista prancūzo ir rumunės susipažinimo istorija, bei nevaisingo vyro gyvenimo drama... Man asmeniškai filmas pasirodė toks vienas iš lengviausių, ką esu matęs rumunų kino asortimente. Taip pat nepasakyčiau, kad juosta labai stipri ir ją žūtbūt verta pamatyti, nors scenarijus ir istorinis, pakankamai įdomus, tačiau sužiūrėjau juostą be didesnių simpatijų. Taip, tema gan opi, pasitelktas subtilus humoristinis vaizdavimo būdas, tačiau visoje toje makalynėje man kažko trūko – labiausiai susitelkimo į vieną ryškesnį dramatišką įvykį iš personažų. Dabar filmas, manding, pasirodė truputį išskydęs.

Naujieji kapitalistai prancūzai sumano auginti sraiges Rumunijoje ir jas eksportuoti į savo šalį. Žmogaus ir sraigių panašumai labai tapatūs – ir vieniems, ir kitiems reikia palankių sąlygų ir terpės gyvuoti ir klestėti: sraigėms – gamtinių sąlygų, o žmonėms – socialinių. Filmas pakankamai konkretus, viskas pasakoma kadrais, nedaug minčių man kilo pamąstymams, viskas buvo labai paprasta. Filmų nelaikyčiau kažkokiu išskirtiniu, tačiau lengvam pasižiūrėjimui jis turėtų patikti.

Galite apsilankyti "Kino pavasario" linklapyje ir sužinoti daugiau, paspaudę ČIA. 

Mano įvertinimas: 6/10
IMDb: 7.3



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą