2012 m. gruodžio 29 d., šeštadienis

Fimas: "Europa, Europa" / "Europa Europa"



Sveiki visi,

Daugiau kaip prieš dvidešimt metų garsi lenkų režisierė Agnieszka Holland sukūrė filmą „Europa, Europa“ (Europa, Europa) (1990 m.) ir tai yra kone vienas sėkmingiausių jos darbų karjeroje. Esu čia pristatęs jos kelis puikius darbus „Visiškas užtemimas“ (1995 m.) bei „Tamsoje“ (2011 m.). Šįkart, kaip ir filmas „Tamsoje“, kalbama apie Antrojo Pasaulinio karo baisumus ir šis pasakojimas mus nukelia į simpatiško jauno žydo gyvenimo metus, kada jaunuolis tapęs dezertyru, prisitaiko prie militaristinės griežtosios Vokietijos disciplinų ir gyvena su vokiečių karininkais, kai aplinkui jo tauta naikinama kaip tarakonai. Tai A. Holland ekranizacija pagal tikrai egzistavusį asmenį ir jo parašytus memuarus, o filmą galima pavadinti istorine – biografine drama ir dar vienu nuostabiu, įtikinamu visomis prasmėmis Agnieszkos Holland darbu, kuris savu laiku laimėjo „Auksinį gaublį“ kaip geriausias užsienio filmas bei buvo nominuotas „Oskarui“ kaip geriausias scenarijus, tikriausiai būtų pretendavęs į apdovanojimus kaip geriausias užsienio filmas, tačiau vokiečiai tąkart nusprendė šio filmo nesiųsti, kai kas mano, jog tai dėl politinių niuansų, kurie vaizduojami filme.

Taigi, vos už 5 milijonus pastatyta puiki drama, tiesa, tema tuo metu kinuose dar nebuvo iki kraujo nugvildenta, tačiau filmas skiriasi nuo kitų „hitlerinių“ dramų tuo, kad jis nėra linkęs vaizduoti getus, išvargusius ir iškankintus žydus lageriuose, kurie kovoja dėl kriaukšlelės duonos, veikiau tai vidinė žmogaus adaptacijos drama, kada turi paniekinti savo tapatybę, tautą, kultūrą, religiją ir vaizduoti, kad ją niekini, kad išgyventum. Puiki ekranizacija, nuostabi režisūra, čia rasite nemažai įtampos, nemažiau nei filmuose apie lagerius, taip pat bus pavojų, pusiau lyrinių pasvarstymų, kurie neužgožia tikrojo dramatizmo. Na, filmas plačiai polemizuojantis daugelį aspektų, pradedant nuo to, ką žmogus yra pasiryžęs padaryti, kad išgyventų ir baigiant tuo, ar teisingi tie visi pasirinkimai – išdavystė ar katorga, mirtis ar melas? 

Jeigu turėsite galimybės pažiūrėti šį filmą – pažiūrėkite, tikrai nieko neprarasite. Gal jis nėra toks įtraukiantis į rašalinės dugną kaip sudėtingasis „Tamsoje“, bent jau man asmeniškai, tačiau tikrai yra pakankamai gerai pastatytas, nepavaldus laiko tėkmei nei stiliaus atžvilgiu, nei spalvomis, nei operatoriaus darbais. Rekomenduoju tiek gurmanams, tiek šiaip rimtesnio filmo mėgėjams – pamatyti yra ko.

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 7.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą