2012 m. gruodžio 22 d., šeštadienis

Filmas: "Žvirblių giesmė" / "The Song of Sparrows" / "Avaze gonjeshk-ha"



Sveiki visi,

Šįkart noriu Jus nunešti į Irano kino oazę ir pasidalyti režisieriaus Majird Majidi „Žvirblių giesmė“ (The Song of Sparrows) (2008 m.). Šis režisierius netikėtai 1997 metais buvo pripažintas visame pasaulyje su filmu „Dangaus vaikais“ – apie Irane grobiamus vaikus, bet šįkart režisierius šiek tiek švelnesnis ir vaizduoja realistinį sunkiai besiverčiančios šeimos gyvenimą. Filmas gal ne toks šedevras kaip „Išsiskyrimas“, tačiau maloniai nustebinęs savo raiška, idėjomis, režisūra bei užmačiomis. 

Kas skaudžiausia buvo žiūrint šį filmą? Tikriausiai tai, kas labiausiai ir pavyko režisieriui – užfiksuoti dūžtančias viltis ir svajones, kurios tiesiog tam tikroje socialinėje terpėje negali išsipildyti vien tik tikint Dievu. Žvirbliai negieda, todėl už pavadinimo slepiasi perdėtos sumenkinto žmogaus viltys ir svajonės – kai Pasauliui čirški, o tau atrodo, kad dainuoji pačią gražiausią pasaulyje dainą. Be jokios abejonės šį filmą priskiriu prie Artimųjų Rytų šiuolaikinio filmų perliukų. 

Iš pradžių gali atrodyti, kad filmas perdėm per daug socialinis, vaizduojantis sunkų šeimos galvos gyvenimą, mėginimus uždarbiauti, nupirkti dukrai klausos aparatą ir viskas čia pat dūžta – likimai, viltys, norai. Manau, filmas ne tiek apie socialinius dalykus, jie tik faktoriai, lemiantys žmogaus nuotaikas, jo dvasinę bejėgystės jauseną, kurios apstu juostoje. Filmas toli gražu nesausas, demonstruojantis begalinę dvasinę žmogaus ištvermę nuo mažų dienų – šalia tėvo, kartu dūžta sūnaus ir jo draugų svajonė užterštoje vandens talpykloje veisti žuvis ir užsidirbti milijonus. Likimas apdovanoja tik mažais kąsniais laimės, ne taip grandioziškai ir atsitiktinumo dėka, kaip vaizduoja hiperbolizuotai „Lūšnynų milijonierius“, čia kur kas viskas saikingiau, subtiliau ir realiau. Nors drama priskiriama komedijos tipažui, toli gražu nerasi didelių kvatojimų, gal tik retsykiais švystelinčių juodojo humoro atšvaitų iš to didelio skurstančių žmonių gyvenimo. Bet filmas nėra toks juodas ir varginantis, žmonės čia vieni kitiems padeda, iškilus sunkumams, o galiausiai, kai visos durys uždarytos, paima Dievas ir atidaro langą, pro kurį išskrenda žvirblis, apdovanodamas mus sunkiai išlaukta sėkme.

Be jokios abejonės kino gurmanai turėtų suskubti pamatyti šį filmą, taip pat siūlau ir šiaip vidutiniams kinomanams, besidomintiems kitų tautų kultūromis ir pan.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 74/100
IMDb: 8.0


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. O jūs matėte ar bent skaitėte apie filmą "Dangaus vaikai"? Panašu, kad ne, nes jis tikrai ne apie grobiamus vaikus :). Kaip tik ieškojau ko nors panašaus, radau "Žvirblių giesmę", dėl to užsukau čia ir radau tokią nesąmonę :).

    AtsakytiPanaikinti