2012 m. gruodžio 24 d., pirmadienis

Filmas: "Palaidotas gyvas" / "Buried"



Sveiki visi,

Tęsiu ispaniško kino žiūrėjimus ir šįkart ispanų režisieriaus Rodrigo Cortes („Raudonų šviesų“ autorius) darbą – „Palaidotas gyvas“ (Buried) (2010 m.). Šis įtempto psichologinio trilerio filmas buvo užklydęs ir į Lietuvos kino teatrus. Viso labo filmui reikėjo filmuoti tik vieną aktorių – Ryan Reynolds, kuris tikriausiai kol kas sukūrė geriausią vaidmenį savo karjeroje. Na, filmas išties skiriasi nuo daugelio psichologinių trilerių, ypatingai savo erdve, ji iki minimalumo, nes visas filmas ir kova už išgyvenimą vyksta karste, o pašaliniai aktoriai, kurie nerodomi tėra balsas per mobilųjį telefoną. Šiaip nieko panašaus nesu matęs, nors idėja gan paprasta, tačiau jos nufilmavimas ir realizacija iš esmės papirko ne vieną kino kritiką.

Jeigu ieškoti alternatyvų, tai šis filmas puikiai susikalba su „127 valandomis“ – kova už išgyvenimą, kada lieki vienui vienas su savimi, baime ir mirtimi. O tas nuolatinis gulėjimas karste man priminė Umą Thurman nuskriaustąją nuotaką iš filmo „Nužudyti Bilą 2“, kai ji guli karste ir ranka bando išlaužti karsto lentas – jai pasisekė, kad karstas buvo necinkuotas. Labai lengva žaisti terorizmo kortomis, net ir ispanų režisierius kažkodėl artimųjų rytų gyventojus uždaro į šį vakuumą – kada liausimės juos vaizdavę visada kaip teroristus? Amerikietiškos pasaulėžiūros įtaka šiam režisieriui akivaizdi, nors scenarijaus jis ir nerašė. Na, bet jei teroristas, jei grėsmė, tai būtinai bus Irano ar Irako gyventojas, lyg ten kiekvienas trokštų Ameriką pakasti po Atlanto vandenynu, tad nenuostabu, kad senbuviai rytų emigrantai JAV laikomi pabaisomis.

O šiaip, grįžtant prie filmo, galiu pasakyti, kad filmas pakankamai vykęs ir tik nusipezėjantis žmogus gali pasakyti, kad jis prastas – o paprasčiau, filmas gali patikti arba nepatikti, tačiau šis kūrinys tikrai nėra prastas, tad skonio reikalas, jeigu surizikuosite jį žiūrėti, tačiau, jei jus pagaus išgyvenimo azartas, tai prižadu, kad jūs tame karste patirsite nemažai įtampos ir emocijų kartu su pagrobtuoju. O šiaip pagal eigos planą – filmas nėra kažkuo labai jau netikėtas, viskas sudėliota pakankamai tvarkingai, nepateikiant didesnių emocijų evoliucijos atžvilgiu, žiūrint šią juostą, bet tai toli gražu nėra trūkumas. 

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 7.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą