2012 m. gruodžio 24 d., pirmadienis

Filmas: "Grožis" / "Beauty" / "Skoonheid"



Sveiki visi,

Pietų Afrikos Respublikos jaunasis režisierius Oliver Hermanus 2011 metais pristatė savo antrą ilgametražį filmą „Grožis“ (Beauty). Juosta buvo atkeliavusi ir į Scanoramos festivalį Lietuvoje, ir tik dabar man teko progos ją pamatyti. Na, filmo įspūdžiai mano įvairūs. Pasakojimas apie pagyvenusį vyruką, kuris fanatiškai įsimyli savo gero draugo gražųjį sūnelį, pradeda jį persekioti ir nertis iš kailio, kad tik jį pamatytų. Daugelis šventeivų lietuvių jau purkštauja: „Va, dar vienas filmas apie pederastus“. Bet argi? Argi gyvenime taip nebūna? Drama gan reali, paprasta ir kartu sudėtinga – sudėtinga išlaikyti psichologiją logiškai, evoliucionuoti personažą ir patirti su juo kulminaciją. Ne, tai filmas ne apie pederastus, deja, nors homoerotikos čia nėra jau tiek ir mažai. Filmas apie žmogaus dvasinę degradaciją ir primena „Mirtis Venecijoje“ siužetą, chronišką ir nepaaiškinamą aistrą daug jaunesniam jaunuoliui. Tai kartu du pasauliai: vienas heteroseksualus ir niūrus, o kitas psichiškai pavojingas ir pilnas adrenalino...

Šiaip filmas patiks arba nepatiks, nes jis pakankamai „palaidas“. Kuria prasme palaidas? Toks jausmas, kad režisierius tyčia visko nesuveržia ir vaizduoja toli gražu ne taupiai, mano galva, kartais per daug užtęsia bereikšmių ir bereikalingų kadrų, kurie beveik nieko nepasako apie herojų, pvz. dvi minutes jis lanksto rūbus viešbutyje, laukdamas velniai žino ko, arba dar geriau – važiuoja automobiliu ir važiuoja šiaip sau... Vėliau supranti, kad tai jo nerimas, tai jo tyli evoliucija iki lemtingo įvykio, kuris tikrai įvyks – žiūrovas gali būti ramus kaip belgas. Taigi tas palaidumas gali šiek tiek atbaidyti žiūrovą, nes įneša perdėtos monotonijos, tačiau yra ir gerų dalykų, yra intriga, yra žvilgsniai, yra prakaitas, yra aistra, kuri dūsta žmoguje ir tai tikrai mane prikaustė prie filmo, norėjosi sužinoti, kuo pasibaigs ši žmogaus tragedija.

O šiaip tai patiko, nenusivyliau, nors pažįstamas kolega buvo įspėjęs, kad šis filmas pakankamai nuobodus ir jis jam nepatikęs, nors ir yra nemenkas kinomanas. Šiaip nesigailiu, kam pažiūrėjau, bet antrą kartą jau nebežiūrėčiau, bet tai nereiškia, kad Jums nerekomenduoju. 

Mano įvertinimas: 7/10
IMDb: 6.3



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą