2012 m. gruodžio 23 d., sekmadienis

Filmas: "Fėjų auklėjimas" / "La Educacion de Las Hadas" / "The Educacion of Fairies"



Sveiki visi,

Sveiki, šiandien grįžtu į ispanų kino zoną – vieną mėgstamiausių kino pasaulyje ir šįkart ispanų režisieriaus Jose Luis Cuerda drama „Fėjų auklėjimas“ (La Educacion de las Hadas / The Education of Fairies) (2006 m.). Šiaip šio režisieriaus ankstesnieji darbai yra sulaukę nemažai tarptautinių kritikų pripažinimo, bet ši juosta kažkaip praslydo pro teatrus beveik nepastebėta ir nekritikuota. Žinoma, žiūrėdamas ispanų kiną beveik niekada nerizikuoju nusivilti, kas kartais nutinka su Lotynų Amerikos kinu, kurį dažnai priskiria ispanų kino srautui. Visgi šįkart drama nesmogė kaip pitonas man į gerklę ir akis, veikiau iš aštrių kampų ir mėlynių akyse gavau šilto pieno su medumi – be galo švelni, subtili, melancholiška ir rudeninė drama apie išsiskyrimo skausmą ir suartėjimą.

Esu matęs ne vieną filmą, kada skaudus pasaulis yra sumitintas vaiko akimis pvz. „Pano labirintas“, „Juoda duona“, šįkart ir vėl pasirinkta panaši pozicija – vaikas tiki fėjomis ir jų gerosiomis galiomis, kurios turėtų padėti sutaikyti besiskiriančius tėvelius. Ir tokia fėja galiausiai atsiranda – emigrantė iš Alžyro, kuri vaiko akimis netikėtai tampa fėja, nors iš suaugusiųjų pozicijos yra viskas kur kas sudėtingiau, ta fėja myli nusikaltėlį draugą, kuris sėdi kalėjime, o jo skolininkai ją nuolatos persekioja... Tačiau filmas toli gražu nėra grubus, daug gražių spalvų, ispaniško neįprastai švelnaus dvelksmo, kuris nepalieka abejingo žiūrovo. Tiesa, jei nepajusite tos jausenos, filmas gali atrodyti niekuo neypatingas, truputį tuštokas ir iš serijos „tas pats per tą patį“, tačiau man jis patiko ir jo reitingus labai pakėlė žavioji ispanų dainininkė Bebe, suvaidinusia netiesiogiai fėją – tai antras filmas su ja, kurį man tenka matyti ir labai gaila, kad ji šiuo metu yra visai nutolusi nuo kino, nes tas balsas, energetika – „ o boža...“, atsispirti neįmanoma. 

Drama gal nėra kažkuo labai jau ypatinga, kad ją būtina pamatyti, tačiau yra įdomių idėjų, savaip lengvai ištransliuotų. Ilgai galvojau, kad filmas keistas, ilgi tauškalai vaikui apie fėjas ir pasakas pasirodė perdėtai fanatiški, vis pagalvoji: „O kaip tas vaikas užaugs, jei jam kas sekundę plaunamos smegenys?“ Tačiau toks auklėjimas toli gražu neužfiksuotas kaip žalingas padarinys ir, regis, režisieriui patiko mintis, kad fėjos, nesvarbu, tikros ar nelabai, gali išgelbėti pasaulį.

Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 6.4


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: