2012 m. spalio 16 d., antradienis

Filmas: "Savižudžių kambarys" / "Sala samobójców" / "Suicide Room"



Sveiki,

Jau kaip tyčia stereotipu tampa mano tezė: „lenkų kinas mane gaivina“ ir šįkart galiu drąsiai ir vėl tai paliudyti, komentuodamas Jan Komasa filmą „Savižudžių kambarys“ (Suicide Room) (2011 m.) Ničnieko nesitikėjau iš šios juostos, atvirkščiai, maniau, bus jaunų kūrėjo pretenzingas darbelis su mažai įvykdytu ketinimų, bet vakar naktį išjungiau kompiuterį ir pagalvojau, kad miegu su šiuo filmu ir kartu su jų herojais...

Filmas gal ir ne šedevras, tačiau įdomus, originalus, įtaigus – štai, ko reikia geram kinui! O svarbiausia gerai įgyvendinti, motyvuoti personažai ir emocija. Nepaguodžiamas jaunimas, ypač jautruoliai, kurie atstumti ir pažeminti realybės, bėga į virtualų pasaulį ir jame susikuria ne tik prasmę, bet ir meilę, kaip rodo šis filmas – virtuali meilė visgi egzistuoja, o gal tai ne meilė, tačiau prisirišimas – tai diskutuotina. Turtingi tėveliai susirūpina savo abiturientu sūneliu, kuris 10 dienų užsidaro kambaryje, nes buvo pažemintas Facebook‘e ir išvadintas gėjumi. Socialinis internetinis gyvenimas jaunam žmogui yra lygiai toks pat kaip ir realus, ir viskas, kas jame vyksta turi didžiulius padarinius. Jautruoliai bėga nuo pašaipių žmonių į virtualų savižudžių kambarį, kur renkasi išskirtiniai, venas besipjaustantys vaikėzai.

Puikus siužetas, režisūra – virtualaus ir realaus pasaulio apjungimas, tėvų emocijos ir rūpestis, gydytojų rekomendacijos, psichologija, liūdesys, vienatvė, internetinė meilė ir daug, daug visko šiame filme sudėta, bet sudėta, mano galva, labai taikliai, neperspaudžiant, viskas valdoma lyg meistro ranka. Puikiai suvaidintas Jakub Gierszal personažas Dominykas atskleidžia gan populiarias temas kine – kartų konfliktą, psichologinį smurtą mokykloje, auklėjimo padarinius bei vienatvės užkambarius.

Filmą netgi rekomenduočiau rodyti mokyklose, specialiuose seansuose, nes tai gan vertinga medžiaga kaip menas ir kaip didaktika moksleiviams bei patiems tėvams. Man šis filmas išties patiko, padarė nemenką įspūdį, priminė kai ką iš gyvenimo ir šiaip siūlai pasižiūrėti visiems.

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 6.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą