2012 m. spalio 4 d., ketvirtadienis

Filmas: "Mėnesienos karalystė" / "Moonrise Kingdom"



Sveiki visi,

Tikriausiai geram kinui nėra galo ir šįkart prieš akis iššoko ilgai laukta juosta „Mėnesienos karalystė“ (Moonrice Kingdom) (2012 m.). Pripažintas kino kūrėjas Wes Andreson ir vėl nenuvylė ne tik paprastų žiūrovų, bet ir kino kritikų – filmas sutiktas ypatingai gerai, turint galvoje, kad juosta komedijinė. Nežinau sunkesnio žanro, kurį galima sukurti įtaigiai, stipriai ir įdomiai, manau, kad W. Anderson‘ui tai pavyko. Žiūrėdamas juostą, šiek tiek suabejojau filmo pradžioje, nes įspūdis buvo toks, kad filmas per daug „žaisliškai“ konstruojamas, o humoras savotiško skonio, kuris tinka ne kiekvienam, sakytum, net šiek tiek apgailėtina, tačiau greitai ima megztis ryški siužetinė linija, kuri puikiai ir skoningai ima lipti su humoro užmačiomis – paauglių meilė pripažinimo link, darosi įdomu, įdomi savotiška siurrealistinio, juodojo – militaristinio humoru pasaulio vaizdavimo maniera ima ir įsiskverbia į patį žiūrovą.

Man asmeniškai stipriausia šios juostos pusė yra pasirinkta grafinė stilistika ir vizualizacija: 1965 metai, atitinkanti laikotarpio muzika, žaismingos spalvos. Taip, filmas, pavergęs ne vieną žiūrovą, turėtų sunkiau pasirodyti paprastam žiūrovui, kuris tikisi balalaikos – linksmumo. Tai karikatūrinė komedija, bandymas žiūrėti molbertiškai į auklėjimo ir požiūrį į pirmąją meilę rimtai, bet neperspaudžiant dramatizmo. Mano galva, išėjo įdomus ir savotiškas reginys, kuriam dabar ir pats nesugalvoju analogiškos alternatyvos filmų industrijoje – tuo juostą laikyčiau originalia, o originalumu – patys žinote – sunkoka nustebinti pasaulį.

O kaip nepaminėsi ištisą virtinę pasaulyje žinomų aktorių. Labai jau netikėtas buvo Bruce Willis amplua – kietų vaidmenų kūrėjas originalioje komedijoje, socialinė darbuotoja Tilda Swinton man asmeniškai buvo juokingiausias personažas, jau vien tai, kad ji net vardo neturėjo, taip ją ir vadino – socialine darbuotoja, Bill Muray – šiaip legenda, Edward Norton šiaip neišvysi pigiausiuose niekaluose, o šis skauto „vykelio ir nevykėlio“ vaidmuo jam tiko.

Ką galiu pasakyti? Ogi pažiūrėkit, prisijaukinkit kitokį humorą, pabūkit ne „Šnipų vaikučiais“, bet skautais, įsimylėkit ir kovokite kartu su vaikais už savo laimę.

Mano įvertinimas: 9.5/10
Kritikų vidurkis: 84/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą