2012 m. rugsėjo 11 d., antradienis

Filmas: "Psichopatas" / "Psycho"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pakomentuoti jau nebepristatomą, bet visiems daugiau ar mažiau žinomą Alfredo Hitčkoko Filmą „Psichopatas“ (Psycho) (1960 m.). Tai legendinė legendinio amerikiečio režisieriaus juosta, pastaroji įtraukta į visus geriausių visų laikų filmų sąrašus. Keista tai, jog šį filmo niekas nenorėjo finansuoti, todėl režisierius apsiėmė kurti nespalvotą filmą, dalį finansinių lėšų padengdamas iš savo kišenės. Filmas buvo labai populiarus, bet nemažiau kartu kritikuojamas ir tuometinės visuomenės už smurto scenas bei atvirus aktorės rūbus. Dabar žiūrint, filme vaizduojamas smurtas ir rūbai nieko nebestebina, tiek dabar viskas atvira ir žiauru šiuolaikiniame kine, kitą vertus, galima spėti, kad ši Hičkoko juosta ir pravėrė didžiulę skylę nepuritoniškajam kinui. Filmas, kaip rašo išmaningoji vikipedija, buvo nominuotas net keturiems „Oskaramas“, tačiau kažkodėl taip nė vieno apdovanojimo, spėjama dėl cencūzinės kritikos, taip ir nebuvo apdovanota, bet kritikai šį filmą įvertino labai gerai, o žiūrovai iki šiol laiko kino industriniu šedevru.

Man asmeniškai filmas tikrai patiko, ilgai dvejojau grįžti į kino klasiką, tačiau buvo verta ir, manau, viena Hitčkoko juosta tikrai neapsiribosiu. Filmas tikrai gan senas, sulaukęs net trijų tęsinių, o 1998 metais net gan tikslaus perdirbimo, pastarasis buvo įvertintas Kanų kino festivalyje, jei dabar neklystu, auksine palmės šakele. 

„Psichopatas“ – tai dramos, trilerio ir siaubo mišinukas su puikiais, jau į istoriją įėjusiais aktoriais, o ką jau besakyti apie patį režisierių. Iš pradžių filmas pasirodė kaip kokia romantinė „Kasablanka“, bet laikui bėgant išauga kriminalinė įtampa, kurią lydi nuostabios retro spalvos ir intensyvus garso takelis, būdingas tuometiniams filmams. Šiaip iš šio filmo gavau beveik visko – aktorius, režisūrą, filmavimo manieros, istorijos, įtampos, įdomumo... Ir tikrai, perspjauna daugelį šiuolaikinių trilerių ir kriminalinių dramų. Labai džiaugiuosi pamatęs šią juostą, o jei jūs vis dvejojate ir galvojate, kad norite žiūrėti klasiką, bet vis dėl to nesiryžtate, siūlau pažiūrėti šią juostą – nenusivilsite. Galbūt imsiuosi šiol juostos vertimo ir ateityje galėsite išvysti titruotą lietuviškai.

Mano vertinimas: 9.5/10
IMDb: 8.5


Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą