2012 m. rugsėjo 10 d., pirmadienis

Filmas: "Prisukamas apelsinas" / "A Clockwork Orange"




Sveiki visi,

Šiandien grįžtu į kino klasiką ir noriu pakomentuoti kino filmą „Prisukamas apelsinas“ ( A Clockwork Orange“ (1971 m.). Tai tikriausiai vienas žymiausių Stanley Kubrick darbų, daugeliu laikomas šedevru, kitą vertus, kiek pats kūrėjas gali sukurti šedevrų per savo gyvenimą kine? „Švytėjimo“ ir „Plačiai užmerktos akys“ griebiasi dar vieno literatūrinio romano „Prisukamas apelsinas“ ir jį drąsiai ekranizuoja futuristinio filmo rėmuose. Čia ir vėl atpažinsime savitą ir įtaigų S. Kubrick‘o braižą, kuris prikausto žiūrovą prie ekrano ir nepaleidžia iki seanso pabaigos. Taip, „Prisukamas apelsinas“ yra stiprus filmas, kaip visada čia sutiksime ir nuogybių, ir įtemptų dialogų, mistikos, paslapties, užkastų minčių. Savu laiku filmas sukėlė šiokių tokių skandalų, netgi buvo kai kur uždraustas dėl ypatingai neigiamai veikiančių ir įkvepiančių smurtauti scenų.

Filmui jau daugiau nei 40 metų, tačiau jis tikras perliukas kino istorijoje kaip futuristinis filmo pavyzdys ir dėl savo tematikos – smurto nagrinėjimas iš įvairių pusių – aukos ir smurtautojo pusių. Personažas Aleksas pabuvoja abejose pusėse, pats tampa žiaurių medicininių tyrimų auka. Akivaizdu, kad žiaurūs gydimo metodai suluošina žmogaus sielą ir psichiką, tokie gydymo eksperimentai po Antrojo pasaulinio karo buvo labai populiarūs, kol jų neimta pamažu uždrausti. Tokiais kankinimo metodais gydomi buvo ne tik smurtautojai, bet ir vagys, homoseksualai ir kiti visuomenės atstumtieji. Filmas parodo viso to padarinius, bet kartu visa dramatiška situacija įvilkta į keistus „gaurus“, pvz. pieną geriantys ir baltai apsirengę smurtautojai „sektantai“, gydymo metodai, herojų šukuosenos, dialogai – kartu jie ir tikroviški ir mistifikuoti, įkvėpti keistos laikmečio dvasios, kuri atrodo ir sintetinė ir prisodrinta švelniai juodojo humoro, bet kartu ir realūs, pakankamai įtikinami. 

Pats siužetas gan neblogas, man patiko, tačiau, kad visiškai pasinerčiau ir būčiau sužavėtas, kažkodėl taip šįkart nenutiko. Nežinau, nenoriu, sakyti, kad kažko pritrūko, sakyčiau, žiūrėjau tai kaip į meno kūrinį, tačiau su juo menkai susitapatinau, menkai ką teišjaučiau ir išgyvenau. Aiškūs simboliai, personažai, puikūs ir kaip visada intensyvūs saviti garso takeliai... Iš esmės nesigailiu, kad pažiūrėjau, patiko, pasitenkinau. Manau, kad daugeliui filmas tiks ir patiks ne tik, kad tai Kubrick‘as, ne tik, kad tai senas geras kinas, bet ir pasitenkins filmo medžiaga, aktoriais, idėjomis.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 78/100
IMDb: 8.4


Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

1 komentaras: