2012 m. rugsėjo 13 d., ketvirtadienis

Filmas: "Iltinis dantis" / "Kynodontas" / "Dogtooth"




Sveiki visi,

Šiandien noriu trumpai pakomentuoti kino juostą „Iltinis dantis“ (Kynodontas / Dogtooth) (2009 m.). Taigi juosta mus nukelia į karštąją Graikiją, tačiau pasijutau ne kaip Graikijoje, bet kaip kokioje Aliaskoje, nes filmo atmosfera atrodė itin šalta ir plieninė tiek savo personažais, tiek savo jausmais. Na, daugelius filmas šokiruoja savo idėjomis – pasiturinti šeima savo vaikus augino izoliuotai ir jiems apie pasaulį pasakojo visai kitaip, nei jis priimamas mūsų visuomenėje. Sadistinis elgesys, smegenų plovimai imliems protams, infantiliškas suaugusių šeimos vaikų elgesys iš pradžių atrodo sausokas, tačiau nuolat sukamasi apie seksualinių pasitenkinimų ir transliacijos anteną. Galiausiai nusiritama iki to, kad motina išdažo savo dukrą ir suveda su sūnumi seksualiai santykiauti. Truputi kraupoka, tiesa?

Ir iš tikrųjų tokie filmai, kurie vaizduoja mūsų visuomenės netobulumą ir kartu normų pažeidimus, visada yra linkę sulaukti prieštaringų vertinimų. Man asmeniškai filmas pasirodė silpnokas, turiu galvoje jo meninę, estetinę ir režisūrinę plotmę – sausokas, nuobodokas ir trūko motyvacijos. Stipriausia šio filmo dalis – siužetas, idėja ir drąsa vaizduoti anomalią visuomenės dalį, kuri šokiruoja savo atvirumu. Manau, filmą jau vertėtų pamatyti vien dėl idėjos, kuri išties stipri, įdomi, pakankamai tinkama medžiaga stipriems filmams kurti, tačiau, kaip jau sakiau, pats filmas turi spragų. Kartais tokiuose filmuose nereikia jokių paaiškinimų, tačiau šįkart visgi pasigedau logikos – kam tėvams elgtis šitaip kvailai su vaikais? Ar tai būdas juos apsaugoti nuo išorinio pasaulio? O ar jie galvojo, kas bus, kai jie numirs, o vaikai išeis į atvirą pasaulį, kai zombiu vadinamos mažos geltonos gėlės, o katinai ir šunys yra broliai ir seserys, tik blogi ir pavojingi gyvybei? Pasigedau pačių tėvų atsakomybės jausmo, jie tokie nerealūs, nemotyvuoti... Arba aš kažko neįkabinau.

Filmas sulaukė nemažai dėmesio „Kino pavasaryje“, yra prieinamas visokio plauko žiūrovams ir plačiai aptarinėjamas kaip vienas žiauriausių europietiško filmo pavyzdžių, man asmeniškai, atrodo, kad filmas mažai kuo skiriasi nuo „Serbiško filmo“, į pastarąjį tik buvo prikrauta daug kraujo, banalybių, nesveiko sekso, o „Iltinis dantis“ yra pragmatiškesnis šių idėjų vaizdavimo variantas.

Įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 73/100
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą