2012 m. rugsėjo 1 d., šeštadienis

Filmas: "Dievo miestas" / "City of God"



Sveiki,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Dievo miestas“ (City of God) (2002 m.). Iš tikrųjų jau gan seniai planavau pažiūrėti šią juostą, bet mano filmų sąrašai tokie begaliniai, kad baigiu juose visai pasiklysti. Neįtikėtinai talentingas brazilų režisierius Fernando Meirelles, kuris sukūrė tokius filmus kaip „Aklumas“, „360“, ryžtasis tikram iššūkiui – „Dievo miestui“. Filmas stiprus visais atžvilgiais – stipri ir įtikinama istorija, ryškiai išreikšta emocija, problematika, nuostabus operatoriaus darbas, garso takelis ir spalvos. Ko dar reikia geram filmui?

Man asmeniškai filmas kažkuo susikalba su „Lūšnynų milijonieriumi“, tik šįkart tai braziliškos kultūros variantas be sencacingojo laimingo likimo televizijos šou laimėjimo. Sudėtinga, gan paini, įtempta pasakojimo fabula neleidžia nuobodžiauti klausantis Dievo miesto istorijos. Tai pasakojimas apie tam tikrą getą, kuriame gyvena skurstantys ir iš miesto išvaryti gyventojai. Miestą valdo keletas narkotikų prekeivių ir ištisas būrys vaikėzų, lakstančių su ginklais ir šaudančius į visus, kai netingi. Dievo mieste gyvybė nieko nereiškia, čia svarbi valdžia, narkotikai ir pinigai, o visa tai valdo paauglių gvardijos. Sunku patikėti, kad filmas būtų realybė, tačiau režisierius tikina, kad filmas paremtas tikromis istorijomis.

Daug smurto ir žiaurumo filme, bet jis nėra pagrindinis akcentas, veikiau tai pasakojimas kaip tai, kaip tarp tokių žmonių gali užaugti albinosas t.y. šviesulys, kuris nori geresnio gyvenimo, turi svajonių ir jas vargais ne galais pasiekia. Filmas neprailgs tikriems kino fanams, nes šiaip ar taip, jei nematėte, verta pamatyti – filmas sukurtas prieš dešimtmetį, o atrodo taip, lyg būtų ką tik į kino teatrus atkeliavęs. Manau, kad tai mažas šedevriukas, paliečiantis egzotiškąją Braziliją.

Įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 79/100
IMDb: 8.7



Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

1 komentaras:

  1. Šedevras, bet užtat "Aklumas" bei "360Э labai nuvylė, nors tikėtasi daug, ypač kai "Dievo miestas" taip užkelia kartelę režisieriui.

    AtsakytiPanaikinti