2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Filmas: "Drugelių metas" / "In The Time of the Butterflies"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pakomentuoti jau ne kartą matytą kino filmą „Drugelių metas“ (In the Time of The Butterflies) (2001 m.). Tai bendras meksikiečių ir amerikiečių kino produktas, užsakytas TV kanalo. Filme vaidina visas būrys garsiausių Meksikos aktorių, kurie kalba laužyta anglų kalba ir stengiasi perteikti Dominikos Respublikos atmosferą – socialinį ir dvasinį spaudimą iš tuomet šalį valdžiusio Dominikos diktatoriaus Trujillio (Truhiljo). Filmas mus grąžina į praėjusio amžiaus vidurį ir parodo vienos šeimos gyvenimą, užguitą Dominikos kraštą ir besąlyginį diktatoriaus garbinimą ir valdžią. Tai filmas, kuris iš esmės rekonstruoja realiai gyvenusių seserų Mirabal gyvenimą ir jų įtaką revoliucingame sukilime, kuris vėliau buvo pramintas „Drugelių metu“.

Išties puikus pasakojimas apie stiprias ir nepasiduodančias seseris, kurios dalyvauja pogrindinėje veikloje prieš Truhiljo režimą. Filmas bręsta iki visos šalies sukilimą, reikalauja daug žmogaus gyvybių ir dvasinės ištvermės. Iš pradžių galvoji, kad tai vidutinis filmas su ryškiu ispanišku akcentu, bet po to pastebi detales, nekomercinį bandymą atskleisti ne karinius ir politinius niuansus – jie puikiai išliko kontekstų ir pasekmių lygyje, bet pavaizduoti žmogaus kančią ir neteisybės potyrį, kurį patyrė Mirabal‘ių šeima. Žinoma, tragiškas finalas ir žiaurus susidorojimas „įkala“ emocinį vinį į širdį. Pirmą kartą šį filmą mačiau prieš ketverius metus, kai domėjausi Salmos Hayek kino biografija ir padarė nemenką įspūdį. Ir iki šiol manau, kad Minervos Mirabal vaidmuo Salmai Hayek labai tiko ir buvo pakankamai stiprus, įtaigus, dvasingas, atskleistas per politinį „žaginimą“. 

Filmą galima susieti ir su mūsų Lietuvos praeitimi, partizaniniu karu, šaltuoju karu Sovietiniais laikais prieš KGB tardytojus ir t.t. Manau, kad „Drugelių metas“ taip ir nebūtų atkeliavęs iki mūsų – filmas senokas, niekas jo neapsiimtų išversti, o štai aš pamaniau, kad tai puiki proga susipažinti su tiek mažai žinoma Karibų jūros valstybės istorija, tad išverčiau šį filmą į lietuvių kalbą ir netrukus jį galėsite išvysti torrent‘uose. Jeigu susidomėjote, tai pažiūrėkite. Ne itin didelio biudžeto istorinis biografinis filmas, mano galva, daug geresnis už prabangų TV irgi užsakytą, prieš tai matytą „Hemingvėjus ir Gelhonr“. Gero žiūrėjimo.

Įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 6.8

 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą