2012 m. gegužės 6 d., sekmadienis

Skurstanti Europa artėja prie Afrikos - gelbėsime vieni kitus ar dairysimės kapaviečių?



Sveiki visi,

Aš visgi galvoju, kad skurdas mūsų žmonijoje yra viena iš opiausių materialiųjų problemų. Sunku kalbėti apie Europos ir Afrikos skirtumus, nes viskas ir taip akivaizdu. Vakar perskaičiau, kad amerikiečiai ketina 2014 – ais metais link Jupiterio paleisti daugiau nei 1 milijardą kainuosiantį zondą, kuris tirs Jupiterio palydovus. 1 milijardas į kosmosą, vien tam, kad gautume nuotraukų ir šiek tiek žinių. Štai tiek šiais laikai kainuoja žinios apie mūsų Saulės sistemos kiemelį, o ką jau begalvoti apie Kosmoso platybes. 1 milijardas, man vis sukosi ir sukosi vakar galvoje, nes pasidarė įdomu, koks bendras šalies produktas per metus tarkim Mozambiko, Ugandos ar Zimbabvės? Vienas milijardas į kosmosą, kai tuo tarpų mes savo žemėje nepadedame saviems, juk visi žmonės savi, nepaisant rasės, kalbos ir kitų skirtybių.

Skurdas daugelio nelaimių priežastis. Štai puikus dabartinės Europos pavyzdys – Graikija. Ten šiuo metu, kaip patys graikai pasakytų, karaliauja skurdas ir nedarbas, o mes lietuviai, nieko neišmanydami į pietiečius, žiūrime šnairomis, sakydami, kad jiems reikia dirbti daugiau, mat esame kažkodėl šventai įsitikinę, kad graikai, ispanai ir visi pietiečiai yra tinginiai, kurie už nieką nori gauti pinigus. Gal ir nieko, ar ne? Štai „tingieji“ ispanai, kuriems ale niekas negresia, nes eilinis lietuvis darboholikas išpyškins – dirbkite, ir jam nė motais, kai marokiečiai grįžta savo tėvynėn, nes jų darbus atima ispanai, o į vieną darbo vietą pretenduoja net 4 tūkstančiai bedarbių, šalyje daugiau nei 6 milijonai bedarbių, o dalis dirba tik tam, kad darbdavys sumoka jam privalomąjį sveikatos draudimo mokestį nė nesiteikdamas išmokėti paties atlyginimo. Štai jums ir merdinčioji Europa, kuria niokoja skurdas, o iš skurdo gimsta kiti dalykai, galbūt mus ir parklupdys skurdas, o ne iš Rytų atvykstančios musulmonų gretos.

Ką daro skurdas? Labai elementaru, kad artėjame prie Afrikos lygio, pažvelkime į Graikiją, šiuo metu nuo skurdo ėmė klestėti prostitucija ir narkotikai, visai kaip kokioje Meksikoje, kur skurdžiausiuose kvartaluose žmonės retai blaivomis akimis mato savo ryškiąją saulę. Negana to, kad Graikijoje ėmė plisti nelegalūs ir žmogų bei civilizaciją luošinantys faktoriai, bet ėmė plisti ir ligos ŽIV bei AIDS. Apsaugos sveikatos ministerijos nebeišmano kaip kovoti su užsikrėtusiomis prostitutėmis, kurios platina šį virusą, o apsikrėtusių Graikijoje paskutiniuoju metu sparčiai greitėja. Ką tai rodo? Manau, akivaizdu kaip du kart du. Skurstantys Europos pietūs grimzta į Afrikos prieangiuos, kur skurdas žymiai didesnis ir, žinoma, ŽIV, AIDS protrūkių pasitaiko šimtą kartų dažniau, Afrikoje jau įprasta mažiems vaikams laidoti jaunus savo tėvus, nes šie dažniausiai, o neretai ir per prievarta, miršta nuo šių ligų.

Į Europą braunasi skurdas, jis apima vidutiniškai gyvenančius žmones ir jeigu nebus imamasi kokių nors priemonių, akivaizdu, kad Europoje greitai reikės plėsti kapines, nes be materialiųjų išteklių žlunga ir smunka civilizacija. Graikai jau susirūpinę, o ar susirūpinome mes? Visai neseniai, vos tik krizei prasidėjus, buvo rodoma laida, kurioje kalbinama studentė su kauke, kuri pasakojo, kad užsiima prostitucija, kadangi ši negalinti susimokėti už mokslą universitete. Skurdas veda prie galimybių ne gyventi, bet išgyventi. Žmonės nori gyventi, todėl jie stengiasi iš paskutiniųjų, net ir perlipę per savo vertybes, moralės principus, sumokėję didelę kainą.

Kas toliau bus su Europa ir visu likusiu pasauliu, kol kas nežinoma, nes atlyginimai, bent Lietuvoje nekyla, o kainos pasiekė lubas ir jau šoka į palėpę. Aš sutinku ir tokių žmonių, kurie jau žvalgosi vietos kapinėse, tačiau ar tai išeitis? Paprastas žmogus sutvarkyti visos iškreiptos sistemos ir sunaikinti skurdo nepajėgus, tai lieka visos mūsų žmonijos problema, kaip mes paskirstome savo išteklius ir biudžetą – siųsdami metalinį zondą už milijardą dolerių į kosmosą, ar padėdami vienas kitam, kai sunku? Prioritetai, manau, ir taip aiškūs.

Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com  
   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą