2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Filmas: "Rekviem" / "Requiem"



Sveiki visi,

Visai neseniai per LRT televiziją „Elito kino“ rubrikoje pasirodė įvairiais apdovanojimais apipiltas vokiečių filmas „Rekviem“ (Requiem) (2006 m.). Tai pasakojimas apie merginą, kurią kamuoja epilepsijos priepuoliai, bet ši užsispyrusi nori studijuoti didmiestyje, toli nuo namų. Mergina ryja saujomis vaistus, tačiau nepalaikoma motinos, palieka namus ir mieste susiranda draugę bei atranda meilę, tačiau liga intensyviai ima progresuoti, nebepavyksta nuslėpti nuo aplinkinių... Na, filmas lyg jau ir būtų eilinė drama apie eilinį sutrikimą, tačiau jis mus nukelia į praėjusio amžiaus antrąją pusę, iki Berlyno sienos griūties kokie 15 metų ir čia pasaulis bei taisyklės visiškai kitokie, nei mūsų laikuose. Sakyčiau, net primena Sovietinius laikus. O laikmetis filme tikrai labai gerai pavaizduotas – muzika, šukuosenos, tie 6 – 7 dešimtmečio paltai ir kiti rūbai, technika. Ir žinoma, pasaulėžiūra, kuri tebėra labai puritoniška ir sukaustyta.

Viskas lyg ir būtų liuks ir faina, jei ne įsivėlusi religija, kuri pradeda kištis į labai tikinčios ir pamaldžios šeimos santykius. Epilepsija sergančią merginą ima „gydyti“ egzorcizmo seansais, o tai vargšelei jau stogas važiuoja nuo visų tų maldų ir kryžių. Šiaip filmas pastatytas pagal tikrus panašios merginos, gyvenusios Vokietijoje, įvykius. Tai jau ne pirmas matytas filmas, kuris šitaip aštriai deklaruoja mokslo ir religijos nevykusias sankirtas. Kažkodėl visi filmai kritikuoja religijos pusę, bet tikriausiai tam ir yra priežastis. Juk religija kartu su pamokslaujančiais kunigais ištisus amžius gulėjo su visais ir lovoje, ir politikoje, formavo pasaulėžiūrą bei aiškino ką galima, o ko negalima daryti ir ne visada teisingai. Šis filmas kažkuo siejasi su ispanų filmu „Kelias“ (Camino) (2008 m.), kada tėvų religingumas praktiškai nukankino mažametę dukrelę.

O šiame filme geri vokiečių aktoriai. Filmas nėra didelio biudžeto, jame mažai masinių scenų, ramus vokiškas klimatas, daug scenų uždarose patalpose, gera vaidyba garantuoja ne šedevrą, bet ir ne pačią prasčiausią dramą. Tikiuosi, kad galbūt kas susigundys ir ryšis pažiūrėti.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 82/100
IMDb: 7.0



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą