2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Filmas: "Puikūs debatininkai" / "The Great Debaters"



Sveiki visi,

Šiandien noriu trumpai pristatyti amerikiečių filmą „Puikūs debatininkai“ (The Great Debaters) (200? m.) Tai pasakojimas apie 1935 metais labai populiarius debatus tarp universitetų. Čia centre – juodaodžių ujama rasė, kuri dar tik pradeda kovoti dėl savo teisių. Nieko per daug ypatingas Vilio koledžas iš Teksaso po truputį, turėdamas talentingą mokytoją, kopia karjeros laiptais, dalyvaudami debatų rungtynėse, kol galiausiai papuola į Harvardo universitetą ir pirmą kartą istorijoje atstovauja juodosios rasės atstovams ir, žinoma, laimi. Iš tikro tai gan paprasta istorija, paremta tikrais įvykiais ir neblogas Denzelio Vašingtono darbas tiek už kadro, tiek pačiame filme.

Toks filmas man iškart priminė neseniai matytą „Tarnaitė“ (The Helps), tačiau iki to filmo šis filmas visgi „neprivažiavo“, kadangi perdėm man pasirodė šiek tiek Holivudiškai perspaustas. Priminė eilinę dramą apie sporto rungtynes su laimingai graudžia pabaiga. Taip, apsiašarojau ir aš, kažko režisūra eilinį kartą suminkštino širdį ir paplūdau, tačiau reikia pripažinti, kad filmas, kad ir kalbantis apie juodajai rasei sudėtingus laikus, išlaiko pagrindines Holividunės dramos bruožus, manipuliuoja jausmais, tiksliai žino, kada turi būti kulminacija, kaip suvesti viską į atomazgą ir sukalti ne prastą, tačiau per daug kažkuo iš kitų dramų neišsiskiriantį filmą.

Pagrindinius vaidmenis atliko juodosios rasės aktoriai ir jie tai padarė puikiai, net ir pats mažiausiasis, kuris iš pradžių buvo šiek tiek nevykėlis įsimylėjėlis, o gyvenime padarė nemažą darbą juodosios rasės teisių ginimo fronte. Filme taip pat linčiuojami žmonės, atkuriama ne tik, manau, Teksase egzistavusi įtemta tarp juodosios ir baltosios rasės santykių grūsčių. Patiko filmas ir tuo, kad jis nesusitelkia vien ties debatais, bet ir įsiplečia ir į šeimyninius personažų santykius, kalbėdamas apie meilę ir atmosferą pačioje šeimoje, kuri buvo pakankamai griežta, pvz. sūnus turėjo tėvą vadinti „ponu“ ir jo prisibijoti... Dabar tėvų ir vaikų santykiai yra neabejotinai konfliktiški ir gerokai pakitę.

Filmas tikrai patiks dramų mėgėjams. Nežinau, aš asmeniškai kažko itin ypatingo šiame filme neįžvelgiau. Taip, tema ganėtinai patiko, o jei taip būtų kokia „sportinė“ drama, leiskit pasikartot, apie komandinį žaidimą, (nors debatai tai savotiškai ir yra), tikriausiai būčiau neištvėręs eilinės obuolienės – marmaliodės. Šiaip rekomenduoju ne tik pažiūrėti dramų mėgėjams, bet ir besidomintiems teise, Harvardo universitetu ir kitais istoriniais dalykais.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 7.6



Jūsų Maištinga Siela     

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą