2012 m. kovo 8 d., ketvirtadienis

Filmas: "Pavojingas metodas" / "A Dangerous Method"



Sveiki visi,

Šiandien noriu jums pristatyti dar vieną beveik biografinę dramą „Pavojingas metodas“ (A Dangerous Method) (2011 m.). Na, net nežinau nuo ko pradėti. Žinoma, tikėjausi kažko daugiau iš Karlo Gustavo Jungo ir Zigmundo Froido santykių analizės, bet išėjo kaip išėjo. Filmas mus nukelia šimtmečiu atgal, kur būtent ir susikerta šių dviejų mokslininkų keliai ir atradimai, o jų kelyje, ypač Jungo kelyje, pasipainiojo talentinga, bet šiek tiek kvanktelėjusi moteris. Visi įvykiai daugiau ar mažiau atspindi tikruosius faktus gyvenime.

Taip... Kas labiausiai man šiame filme patiko, tai aktorių kolektyvas, o ypač Keira Knightley, kuri dar manęs niekada nebuvo nuvylusi. Nenuvylė ir šįkart, nes vaidmuo irgi nebuvo, sakyčiau, vienas iš lengvųjų, teko kaip reikiant įsijausti, o ypač filmo pradžioje. Ne ką blogiau savo vaidmenis atliko ir kiti aktoriai. Tikriausiai šio filmo pagrindinis tikslas ir buvo atkartoti ar interpretuoti vienų žymiausių mokslininkų sankirtas, o ne kažką naujo parodyti patiems žiūrovams. Kadangi čia susiduria dvi garsios ir labai stiprios asmenybės, filmui sunku išlaikyti vieną tikslingą ašį. Mano nuomone, Froido asmenybė, tiek Karlo Jungo visgi buvo nepilnai ištransliuota. Ir žinome kodėl, nes kiekvienam asmeniui reikėtų po atskiro filmo, kad bent dalinai parodytume, kaip tarp realybės ir metafizikos blaškėsi Jungas ir koks buvo pamišęs Z. Froidas su savo seksualine psichoanalitiko teorija.

Taip, yra nemažai įdomių faktų, ypač tiems, kurie galbūt mažiau domėjosi arba beveik nieko nežinojo apie šias istorines asmenybes, tai šis filmas tikrai apie juos kažką papasakos. Ir visgi tai daugiau meilės istorija, kuri jau prieš šimtą metų polemizavo apie poligaminius ir monogaminius santykius. Filmas taip pat klausia, ar reikia save tramdyti, o gal reikia paklusti savo instinktams. Meilužė ar žmona? Mokslas ar asmeninis gyvenimas? Daug etinių ir moralės klausimų kyla šiame filme ir visų jų nepajėgūs išspręsti nei Jungas, nei Froidas.

Šiaip nesigailiu žiūrėjęs, buvo verta žvilgtelėti į ekranizaciją, aktorių darbą, režisūrą, tačiau antrą kartą, kažin ar bežiūrėčiau.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 76/100
IMDb: 6.5

 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą