2012 m. sausio 26 d., ketvirtadienis

Žmogaus fiziologija. Ar reikia ją tvardyti dėl etiketo ir mados tendencijų?



Sveiki visi,

Turėčiau kažką gražaus ir vėl parašyti, bet žodžiai prišalo. Ir tikrai. Visai neseniai „Delfi“ tinklapyje perskaičiau, kad į Lietuvą atplūsta – 24C šaltukas. O jūs gi žinote tą keistą jausmą, kai net striukę surakina, medžiaga ima trauktis nuo šalčio, o nosies šnervės keistai limpa, prisimenant, kad ir juose yra gyvaplaukių, kurie filtruoja orą.

Vokiečių mokslininkai pasakė, kada pats efektyviausias būdas valyti nosį yra krapštyti ją pirštu. Mūsų etikete – tai baisus įžeidimas, bet kam tik tas etiketas neprieštarauja, ar ne? Štai net gadinti orą prie žmonių yra gėda, nes nesuvaldai savo fiziologijos, tada koks tu žmogus? Tas baisus žmogaus manieringumas atėjęs iš senovės paverčia mus pačius perdėtos moralių ir įsitikinimų vergais. Štai senovėje moterys, turiu galvoje kilmingasias ponias, juk jos amžinai su metaliniais korsetais vaikščiodavo, sutraukusios talijas į siūlelius. Atkasti moterų viduramžių ir baroko palaikai liudija apie baisią patologiją, patikėkite, moterų kaulų struktūra pakitusi neatpažįstamai, o šonkauliai primena siaurėjantį piltuvą. Štai kodėl jos dažnai negalėdavo susilaukti vaikų, o vyrai aikčiodavo iš baimės, kad moterys nepagimdys jiems palikuonių, o kokia virtuvės „pelenė“ tiesiog vieną po kito kaip patranka šaudo į gyvenimą vaikus.

Ką aš norėjau pasakyti? Juk ir šiais laikais mados ir etiketo dalykai tiesiog luošina moteris ir vyrus. Jau nešneku apie kenksmingą kosmetiką, o štai silikoniniai implantai ir leidžiami butulinai... Visai neseniai perskaičiau, kad jau net vyrams į sėklides dedami silikonai, kad šie atrodytų „vyriškesni“. Nieko nepadarysi, tai laikmečio dvasia, savo kūno kulto demonstravimo era, kai seksualumas yra visa ko pirminis antipodas, darosi nebevaldoma.  

Nesakau, kad dabar pulkime visi viešai ir demonstratyviai gadinti orą ir krapštyti nosį, tačiau raginu pamąstyti, kodėl vieni dalykai yra priimtini, o kiti laikomi gėdingais? Istorinė paradigma leidžia apmąstyti savo susidariusius įpročius, ieškoti priežastinio klausimo ir į tai atsakyti. Tai puikus pavyzdys, kaip galima keisti savo nuostatas, įpročius ir nuimti nereikalingus atgyventos moralės pančius.

Jūsų Maištinga Siela
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com  


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą