2011 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Filmas: "Vėžliukai gali skraidyti" / "Turtles can fly"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Vėžliukai gali skraidyti“ (Turtles can fly) (Lakposhtha ham parvaz mikonand) (2004 m.). Taigi, ir vėl „Kino pavasario“ repertuaro filmas... Tai bendras Irano, Irako ir Prancūzų darbas, kuris mus nukelia į Turkijos ir Irako pasienyje įsikūrusį miestelį, kurio gyvenimo sąlygos tikriausiai mums lietuviams sunkiai įsivaizduojamos. Ir iš tikro filmas vien dėl savo tokios „egzotikos“ vertas dėmesio – ta gamta, tie purvynai, palapinės, kuriose gyvena žmonės kaip pabėgėliai šiek tiek šokiruoja. 

Pats filmas eskaluoja karo užkulisių tematiką, kuri šiek tiek sumišusi su mistiniais dalykais – kaime esantis berankis berniukas mato ateitį, tačiau nesigviešia šamano ir išminčiaus titulo, nes kaskart tai jam ir jo sesei bei aklam berniukui atneša nelaimę. Kaime taip pat esti ir gudrusis Satelitas, kuris reguliuoja viso kaimo televizijos srautą ir verbuoja mažus vaikus išminuotojų būriui. Įdomu tai, kad visi aktoriai yra irakiečiai, jų kalba, jų šansas filmuotis. Tikras berankis, tikri invalidai, veidai ir t.t. atrodo labai įtikinamai ir nesuvaidintai. Pats siužetas atrodo gan gyvenimiškas ir suprantamas visam pasauliui – tai karo ir žmonių kalba. Tai filmas apie JAV ir Irako karo išvakares, kada nė vienas žmogus nesuvokia, kas dedasi aplinkui, o jų šalis puolama ir dar priedu nuo jų pačių slepiama informacija...

Filmas nei žiaurus, nei labai mane patį šokiruojantis. Priėmiau tai kaip natūralų sunkų gyvenimą. Aišku, pats nenorėčiau atsidurti tame varge, kuriame auga šie vaikai. Niekaip nepamirštu vienos scenos – berankis berniukas dantimis nuo žemės išminuoja pavojingą miną – tai kasdienybė. Kažkas miršta, kažkas gimta, galbūt tai ir yra skrydis, kasdieninis, žiaurus, kova už būvį ir gyvenimą. Juk ir vėžliukai gali skraidyti, kai juos įmeti į vandenį ir jie pradeda kilti į paviršių.

Filmas yra susirinkęs nemažai įvairiausių apdovanojimų. Tikėjausi kažko gal kitokio, nes filmas nei sugraudino, nei paveikė kažkaip emociškai, bet tai tebuvo mano reakcija, šiaip galiu pasakyti, kad filmas tikrai pamąstymui ir ganėtinai stiprus. Rekomenduoju visiems.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 85/100
IMDb: 8.1 
Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą