2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Dirbtinės akys



Įsivaizduokite, kad galite skaityti savo elektroninius dokumentus, socialinius tinklalapius ir naujienų puslapius neįsijungdami kompiuterio ir net nežvilgtelėdami į išmanųjį telefoną.
Visus vaizdinius jūsų akyje generuos kompiuterizuotos linzės.
Savaime suprantama, nuolatos prieš akis regėti informacijos srautą nėra itin malonu, ypač jeigu skaitote knygą ar grožitės vaizdingu kraštovaizdžiu. Tačiau tobulėjantis mokslas turėtų susidoroti ir su šiuo iššūkiu.
Vis dėlto iki šiol panašios technologijos egzistavo tik mokslinės fantastikos kūriniuose. Panašu, kad netrukus akyse įmontuoti informacijos monitoriai taps realybe. JAV mokslininkų grupė sukūrė linzių prototipą, kuris vieną dieną suteiks galimybę siųsti informacijos srautą tiesiai į žmogaus akį. Be visų kitų galimybių ši technologija gali būti naudojama televizijos transliacijoms ar kelio nuorodoms.
Linzės turėtų būti naudojamos lygiai taip pat kaip ir standartinės, skirtumas tik tas, kad jų galimybės pranoks fantazijos ribas. Įsivaizduokite save vaikštinėjantį po kalnus, staiga už kilometro pastebite mažytį objektą, linzės pagalba galėsite kelis kartus padidinti vaizdą ir išsiaiškinti kas užkliuvo už jūsų akies.
Mokslininkų teigimu visi sudedamieji linzės komponentai bus visiškai maži ir neribos regos lauko.
Tokio pobūdžio linzių gamybos idėja kilo profesoriui Babakui Parvizui, kuris specializuojasi nanotechnologijų srityje.
Kol kas jam pavyko sukurti linzę su LED apšvietimu ir mažyte antena, kurios pagalba bevieliu tinklu linzė yra aprūpinama energija ir informacija.
Kūrinys buvo išbandytas su triušiu, linzė nesukėlė jokių sveikatos problemų, o visa įranga veikė kaip ir buvo numatyta.
Šiuo metu linzės pagalba galima sukurti tik vieną šviečiantį tašką, tačiau netrukus profesorius tikisi pagaminti patobulintą modelį, leidžiantį projektuoti paprastus simbolius ir nuolatos sekti žmogaus cukraus kiekį kraujyje.
Gydo neregius
Tuo tarpu europiečiai atlieka eksperimentus su bionine akimi, kuri įgalina neregius vėl išvysti dienos šviesą.
Kol kas rezultatai pribloškiantys. Mažytė mikroschema implantuota į akį suteikė galimybę dviem akliesiems atpažinti kasdienius daiktus.
Netrukus Oksforde ir Londone planuojama atlikti dar 12 panašių implantacijų, jeigu šias operacijas lydės sėkmė tuomet vokiečių įmonė „Retina“ nuo 2013 pradės masinę akies implantų gamybą.
Kompiuterizuotos linzės, prototipas, Babakas Parvizas, nanotechnologijos, bioninė akis, akių implantai, Retina
Šaltinis: Ekonomika.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą