2011 m. rugpjūčio 18 d., ketvirtadienis

Filmas: "Stepfordo moterys"

Sveiki visi,

Pristatau filmą Stepfordo moterys (Stepford wives) (2004 m.). Taigi ir vėl žavioji Nicole Kidman naujame kailyje ir naujame personaže. Filmas iš tiesų mane nustebino, nes jis pasirodė neapibrėžtai keistas, jame telpa tiek daug žanrų – ir komedija, ir trileris, ir drama, ir fantastinis ir kas tik nori – kur spjausi, ten pataikysi. Pirmoji šio filmo ekranizacija pasirodė dar 1975 metais, po šitiek metų vėl perstatytas, o ir į Lietuvių kalbą išverstas pats romanas, suprantama „Obuolys“ viskuo pasirūpino.

Šiaip tikėjausi, kad filmas bus lengvas su lengvu humoro atspalviu. Iš esmės taip ir buvo, tačiau kažkoks keistai geras jausmas liko po paties filmo. Filmo idėja yra nevienalytė (šeima atvažiuoja į naują gyvenvietę ir staiga supranta, kad čia visi per daug malonūs, o Stepfordo moterys nuolatos šypsosi), daugiasluoksnis požiūris iš vyrų į moteris, iš moterų į vyrus, bet vieni be kitų negali gyventi – taigi, meilė. Filmas šiek tiek keistas savo siužetu, kiek netikėtas, bet geriausiai žiūrėti filmą nieko apie jį nežinant, neskaitant paties siužeto reziumė ir nežiūrint trailer‘io. Žinot, nežinojimas palieka šiokį tokį įspūdį, tai tarsi aklas pasimatymas su visais filmo personažais. Šiaip filmas kelia feminizmo ir kartu antifeminizmo klausimą, iki ko nuveda žavėjimasis viena ar kita lytimi, jų pareigomis. Filmas pasakoja apie žmogaus galimybę patobulinti vienas kitą, bet ar tam reikia, jei žmones mes mylim su trūkumais, tokie, kokie jie yra. Šiaip filmas tiko ir patiko, toks lyg desertinis keksiukas, ėmiau ir suvalgiau, o kas svarbiausia, skonis buvo skanus!

Siūlau šį filmą pažiūrėti dėl paties siužeto, aktorių, žanro neapibrėžtumo ir to keisto keistumo. Žinoma, kitiems šis filmas gali pasirodyti šiek tiek per lėkštas, ypač rimtesnių filmų mėgėjams, tačiau man patiko, kad fikcija suderinta su holivudiniu filmo pradais – dievaži, kartais primindavo „Istvuko raganas“, ypač garso takeliu. Žinot, nesigailiu, kad žiūrėjau, o gal netolimoje ateityje net norėčiau šį filmą pakartoti su kokiu nors žmogeliuku šalia.

Įvertinimas: 8.5/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą