2011 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Filmas: "Prozako karta"

Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Prozako karta“ (Prozac nation) (2001 m.). Kaip žinia, tuo pačiu pavadinimu į lietuvių kalbą išversta ir autorės Elizabeth Wurtzel autobiografinė knyga, pagal pastarąją ir pastatytas kino filmas. Seniai norėjau pamatyti šį filmą, juolab, kad jame vaidina Christina Ricci. Žinot, tikėjausi iš šio vaidmens kažko jau tokio, panašiai ir įvyko. Nežinau ar pralenkta „Juodosios gyvatės dejonė“, nes charakteriai kuriami skirtingi, tačiau suvaidinta tikrai labai gerai.

Pats siužetas pasakoja apie merginos gyvenimą ir kaip jos ūmus charakteris jautriai atliepia kiekvieną incidentą. Elizebeta yra rašytoja, tačiau, įstojusi į universitetą, supranta, kad nebegali toliau rašyti, nes gyvenimas jai tapo per sunkus. Tikiu, kad knyga iš esmės yra geresnė negu pats filmas, nes mano galva šiek tiek pritrūko komentaruose ir atsiliepimuose išreikšto susižavėjimo. Sako, knyga ir filmas padeda suprasti, kad nesergi depresija, norėčiau paprieštarauti, kad filmas nebuvo sutelktas į vien gilią žmogaus savastį ir kančią, filmas kažkaip tai bandė pateikti siužeto vingiais, įvykiais. Pasigedau tikros herojės kančios, kurios tikėjausi paskaitęs knygos atsiliepimus. Ne, pasaulis nesudrebėjo, aišku, yra gerų depresiją išreiškiančių scenų, bet galvojau, kad filmas bus daugiau ar mažiau sunkus, t.y. sunkiai emociškai pakeliamas. Nors vietomis dėl nuostabios Ch. Ricci vaidybos tai ir patikėjau, tačiau iš režisieriaus norėtųsi daugiau susitelkimo į pagrindinio personažo kančią, o ne į holivudinio standarto rėmų. Iš esmės tai pasakojimas apie depresijos apsėstą kartą, kuri jau gavo pavadinimą - Prozako karta. Ši karta kažkaip pratęsia bitninkus, hipius ir Selendržerio "Rugiuose prie bedugnės" erą - narkotikai ir subiręs jauno žmogaus pasaulis.

Filmas tikrai nėra prastas, sakyčiau, geras, kas, kad šiek tiek senstelėjęs, tačiau geras. Manau, verta pažiūrėti tiems, kurie galvoja, kad pradeda sirgti depresija, kuriuos puola liūdesys, patariu pažiūrėti ir laimingiems, nes neblogas filmas nieko nekainuoja, o prastas kainuoja laiką. Man patiko, manau, kad ir Jums patiks.

Įvertinimas: 8.7/10

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. nepritariu tam pasakymui, kad filmas ar knyga padeda suprasti, jog nesergi depresija - man buvo visiškai atvirkščiai, kaip tik žiūrėdama filmą visą laiką verkiau,nes viskas buvo labai artima, o knyga tai išvis buvo lyg savotiška Biblija, dar artimesnė ir joje, jau tikrai pavaizduota visa kančia pačia bjauriausia jos puse.

    AtsakytiPanaikinti