2011 m. rugpjūčio 27 d., šeštadienis

Filmas: "Eksperimentas"

Sveiki visi,

Šiandien noriu trumpai pristatyti kino filmą „Eksperimentas“ (The experiment) (2010 m.). Tai antroji šio garsaus siužeto ekranizaciją. Pirmąjį 2001 metais vokiečiai nufilmavo Lietuvoje ir tai buvo daugiausiai tais metais uždirbęs vokiečių filmas. 2010 metais amerikiečiai sukūrė savo versiją ir į pagrindinį vaidmenį pasikvietė mums visiems gerai žinomą aktorių Adrien Brody, kuris, mano galva, suvaidino be priekaištų. Šis aktorius man niekada abejonių nepalikdavo...

Sunku ginčytis dėl paties filmo, nes iš tikrųjų filmas statytas pagal tokį pat realiai darytą eksperimentą – grupelę norinčių lengvai užsidirbti pinigų žmonių sutinka sudalyvauti eksperimente, kuriame dalis tampa kalėjimo prižiūrėtojais, o kita dalis – kaliniais. Jiems duodamos taisyklės, tačiau tik eksperimento eigoje jie sužino, kad jokių taisyklių nėra ir kiekvienas kovoja tik tam, kad išliktų.

Tai psichologiškai įtemptas filmas, kuriame išryškėja baisus žmogaus nužmogėjimas. Baisu pagalvoti, kad šis eksperimentas visgi buvo iš tikrųjų. Filme, aišku, kai kas man atrodo šiek tiek dirbtinai – kai kurie charakteriai yra ryškiai perspausti ir pateikti kaip eilinio trilerio psichopato afiša. Filmas stiprus savo idėja, juolab, kad remtasi tikrais įvykiais. Baisiausias dalykas tame kalėjime man pasirodė ne tas žiaurumas, ne smurtas, bet mokėjimas pažeminti, palaužti bet kokio žmogaus stiprybę. Po dviejų dienų eksperimento jau prasidėjo maištas, o buvę veikėjai taip ėmė jaustis policininkais, kad nebegalėjo nebedemonstruoti savo galios. Tai rodo, kad mūsų socialiniai vaidmenys visgi mus valdo labiau nei žmogiškumas. Aišku, eksperimentas turi ir savų trūkumų – kodėl jame nedalyvavo moterys, kodėl eksperimento organizatoriai ėmėsi šio baisaus darbo ir kodėl jie nesikišo, mažai aiškino patiems dalyviams ir vengė, kad šie skaitytų sutarties dokumentus. Man tai kvepėjo nešvarumu ir šio filmo yda ir trūkumu.

Nepaisant loginių spragų, man šis filmas susižiūrėjo su didžiule įtampa. Gal kada, jei bus progos, pažiūrėsiu ir vokišką variantą, juolab, kad filmuotas Lietuvoje. Manau, šis filmas sukels pačių įvairiausių jausmų – baimės, pasišlykštėjimo, įtampos ir t.t. Po filmo jaučiausi, lyg aš pats būčiau išėjęs su kaliniais į laisvę, tik jau niekada nebebūsiu kaip jie, prieš eksperimentui prasidedant.

Įvertinimas: 8.9/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą