2011 m. birželio 13 d., pirmadienis

Socialinis tinklapis "Facebook" arba "Veidaknygė" - priklausomybė gali būti pavojinga

Sveiki visi,

Jeigu kažkada mes kalbėjome apie priklausomybę nuo paprasto interneto, tai taip ir liko akivaizdu, jog yra priklausomybė, tačiau ši problema neišspręsta. Internetas niekur nedingo, o žmonės jame sėdi kaip sėdėję. Dabar vis kalbų sklinda apie socialinį tinklapį "Facebook", kuris taip pat kelia priklausomybę. Kas tai? Dar vienas Pasaulių Galingųjų planas subukinti žmogų, kad šis nieko nebemąstytų? Galbūt. Pridedu straipsniukus, kuriuos man pavyko aptikti. Jie gan įdomūs - verta paskaityti.

Socialinis tinklalapis „Facebook“ – tarsi liga

Siautėja kiaulių gripo epidemija? Niekai, palyginti su ligomis, kurias sukelia priklausomybė nuo interneto ir socialinių tinklalapių. Bent jau taip mano italų psichiatras Federico Tonioni.

Nuo gripo žmones gali apsaugoti vakcina. O nuo „Facebook“ viruso skiepai kol kas dar neišrasti. Todėl F.Tonioni kasdien susiduria su „Facebook“ ligoniais.

„Apskaičiavau, kad iš dešimties šio socialinio tinklo registruotų narių du yra absoliutūs ligoniai.

Keturi iš dešimties rimtai rizikuoja artimiausiu metu susirgti“, – teigia psichiatras.

F.Tonioni tokiems siūlo negaišti laiko ir darbo dienomis nuo devynių iki pirmos apsilankyti Romos Gemelli klinikoje įkurtoje „Facebook“ priklausomybės ligų ambulatorijoje. Tai pirmoji tokio pobūdžio valstybinė gydymo įstaiga Italijoje, tačiau pacientų jai netrūksta.

Italijoje liguista priklausomybė nuo socialinių tinklalapių plinta tarsi gripo epidemija.

Ambulatorijos įkūrėjas F.Tonioni teigia, kad pavojaus riba peržengiama tada, kai „Facebook“ ar MSN tinklalapio nariai nesugeba gyventi, neapsilankę savo svetainėje bent dienos.

O tie, kurie per vasaros atostogas netgi prie jūros maigo kompiuterio klaviatūrą, yra garantuoti F.Tonioni ambulatorijos pacientai.

„Čia kaip su alkoholiu ar kvaišalais – gali atsirasti rimta priklausomybė ir prasidėti asmenybės susidvejinimas“, – aiškino italų psichiatras.

Jeigu „Facebook“ vartotojas pabando kelias dienas pabūti be naršymo internete, jam gali tekti išgyventi vadinamąją abstinencinę krizę.

Negavęs įprastinės porcijos virtualaus bendravimo ritualų, internautas skundžiasi pablogėjusia sveikata: jam sutrinka miegas, dingsta apetitas, atsiranda dirglumas ir nervingumas.

Išsigydyti nuo priklausomybės naršyti socialiniuose tinklalapiuose nėra lengva.

Tačiau Romos „Facebook“ aukų ambulatorija siūlo specialią reabilitacinę programą, kurios tikslas paprastas, bet kai kuriems internautams sunkiai pasiekiamas – būti laimingiems ir be virtualaus bendravimo.

*****

ES privalo imtis veiksmų, kad būtų sustabdyta priklausomybė nuo "Facebook", sakė Europarlamentarė Nessa Childers.

Pamirškite Graikijos finansinę krizę arba pranešimus apie euro žlugimą - viena Airijos Europarlamentarė, aptiko daug svarbesnę problemą, kurią Europa turėtų spręsti.

Ji mano, kad svetainė gali tapti "grėsme milijonų Europos piliečių psichinei sveikatai". Turėtų būti įgyvendinti nauji teisės aktai, siekiant apsaugoti "Facebook" vartotojus nuo priklausomybės.


Trumpame pareiškime ji sakė: lankymasis Facebook svetainėje dažnai sukelia tai, ką psichologai vadina "pertrūkiniu stiprinimu". Žinutės, pranešimai ir kvietimai draugauti psichologiškai patenkina ir apdovanoja, panašiai kaip azartiniai lošimai.

"Tai gali tapti pavojinga priklausomybe. Lankymasis Facebook "apdovanoja" virtualiais ryšiais, kurie greitai plinta, užpildydami vis tuštėjantį vidinį pasaulį, sukurdami užburtą ratą".

"Mes "Facebook" svetainėje galime pateikti nerealią ir nepriekaištingą savo versiją. Daugelis žmonių prisėda prie savo "Facebook" vieną ar du kartus per savaitę. Tačiau kitiems jis tapo butinybe."

Europarlamentarė turi psichoterapeutės specialybę, ji pernai birželio mėn. buvo išrinkta iš Leinster apygardos į Europos Parlamentą.

*****

Socialiniai tinklai žmonėms vis dažniau sukelia nerimą, o vartotojai jaučia pastovų spaudimą, kad nuolat privalo būti prisijungę.

Pasak „Cenovis Chill Pill Survey“ atliktos apklausos, kurios metu buvo apklausti 420 vyresnių nei 18 metų Australijos gyventojų, 63 procentai respondentų mano, kad socialiniai tinklalapiai sukelia stresą. Iš jų maždaug trečdalis (37 %) apklaustųjų teigia, jog jaučia nuolatinį spaudimą, kad turėtų būti prisijungę, o 35 procentai mano, kad jų bičiuliai laukia, kad jie atsakys į jų žinutę nieko nelaukdami.

Trylika procentų stresu besiskundžiančių apklausos dalyvių prisipažįsta jaučiantys nerimą, kad turi kasdien atnaujinti savo profilį. Latrobo universiteto teisės studentė Nikkita Venville sako, kad iš tyrimo išvadų atpažįsta save: „Jaučiu šiokį tokį spaudimą, kad įrašai mano profilyje būtų juokingi, o juos skaitantys spaustų „Patinka“ mygtuką“. N. Venville sako, kad „numirtų“, jei negalėtų reguliariai tikrintis ir atsakinėti į žinutes „Facebook“.

Tyrimu buvo nustatyta, kad moterys jaučia didesnį stresą – 69 procentai dailiosios lyties atstovių jaučia, kad privalo sukurti įdomius statuso atnaujinimus, o tarp vyrų tuo „skundžiasi“ tik 39 procentai.

1 komentaras: