2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Filmas: "Kinsis"

Sveiki visi,

Šiandien tęsiu filmų peržiūros maratoną ir noriu pristatyti jau iš savo mėgstamo dramos žanro filmą „Kinsis“ (Kinsey) (2004 m.). Tai, sakyčiau, šokiruojanti biografinė drama apie XX pirmosios pusės pakvaišusį mokslininką, kuris tyrinėjo vyro seksualinius ypatumus ir parašė stulbinamą traktatą „Seksualinis vyro elgesys“. Filmas „Kinsis“ – tai galimybė pažvelgti į revoliucionierių mokslininką. Dievaži, filmo siužetas tikrai įdomesnis nei sugalvota kažkokia istorija. Gyvenimiška ir tikra istorija pranoksta bet ką.

Liam Neeson šįkart suvaidino stulbinamą vaidmenį, nes suvaidinti genijų nėra jau taip ir lengva, tiesa, ne Liamui, jis su šituo susitvarkė kuo puikiausiai. Filme labiausiai intriguoja pats mokslininko asmeninis gyvenimas, nes kai jis iš tikrųjų susidomėjo seksualiniu gyvenimu jau turėjo ir žmoną, ir paaugusius vaikus, tačiau ryžosi permiegoti su savo studentais, ėmė apklausinėti žmones, filmuoti pornografiją ir t.t. Iš tikro pokalbiai apie seksą šiame filme nevaržomi, net filmo pabaigoje įpranti prie viso to ir tau ima atrodyti tai taip natūralu, jog kalbėtumeisi apie „Maxmos“ išpardavimus prie arbatos puodelio. Aišku, kai kurios scenos kai ką gali ir šokiruoti, tačiau tikslas yra parodyti asmenybę nesuvaržytų jokių priklausomybės kanonų.

Moralistus ir tradicinės šeimos modelio puoselėtojus toks filmas gali ir papiktinti. O kur pati žmogiškoji meilė, jei per visą filmą kalbama vien apie beprotišką seksą? Tai aišku, išaiškėja filmo gale ir pats Kinsis prisipažįsta, jog meilės ištirti neįmanoma, todėl jis tiria seksualinį gyvenimą. Įdomus ir tas faktas, jog tai paskatino ir konfliktuota, uždara ir puritoniška vaikystė, kurioje jam buvo kalama, kad masturbacija yra blogai, kad žmona neturi pajusti orgazmo ir t.t. Paveiktas Kinsis šitų nesąmonių padarė didžiulį revoliucinį seksualinį šuolį visame pasaulyje. Filmas aprėpia puritonišką visuomenės požiūrį į jo tyrinėjimus, todėl gyvenimo pabaigoje jis buvo pasmerktas, tačiau iki šiol neužmištas.

Filmas pakankamai realus, nors ir sūriai angažuotas seksualine tema, tačiau to reikalauja pati Kinsio asmenybė. Tiesa, Kinsis sudarė ir atitinkamą diagramą, pagal kurią gali neva nusistatyti kiek esi homoseksualus, nes pagal jį, mylėtis su moterimi ar tos pačios lyties atstovu nėra nieko gėdinga, nes seksualinė įvairovė yra duotybė, kuri dažnai pasitaiko gamtoje. Kinsis buvo tokia asmenybė, kuris su buldozeriu griovė visus puritoniškus kanonus ir supratimą apie seksualinį gyvenimą. Ir man patiko nuskambėjusi mintis: „Gyvenime visi yra skirtingi, todėl mes, žmonės, negalime susidaryti porų, galime sudaryti tik variantus“.

Įvertinimas: 9.2/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą