2011 m. balandžio 2 d., šeštadienis

Filmas: "Pakeliui"

Sveiki visi,

Skubu pristatyti dar vieną filmą, kol jų visų nepamiršau. Šįkart „Kino pavasaryje“ nusišypsojo pamatyti kino filmą „Pakeliui“ (Na putu) (2010 m.). Šis filmas tai bendras Bosnijos ir Hercogovinos ir Kroatijos darbas. Nusišypsojo proga per šį seansą susitikti ir su pagrindine šio filmo aktore, kuri mielai atsakinėjo į žiūrovų pateiktus klausimus. Pati aktorė pasirodė labai įdomi ir stipri asmenybė, visiškai kitokia nei personažas Luna, kurią jinai suvaidino.

„Pakeliui“ veiksmas vyksta Sarajeve. Čia pasakojamos nevaisingos šeimos istorija ir kasdienybės sunkis. Galiausiai vyras sutinka seną vaikystės draugą, kuris tapo musulmonu ir pats iš pradžių lyg ir skeptiškai žiūrėjęs į šią religiją, ima ir susigundo. Galiausiai vyras ima skaityti Koraną, melstis ir t.t., o Luna nebegali suprasti, kas vyksta su jųdviejų santykiais. Iš tikrųjų problema opi – nevaisingumas, dirbtinio apvaisinimo klinikos, religiniai skirtumai visa tai verda tik tai vienoje iš Sarajevo tūkstantinių šeimų. Šis filmas tik parodo, jog mūsų kraštas dar labai jaunas ir nepaliestas musulmonų kojų, o štai Serbijoje ortodoksų ir musulmonų sandūra jau tampa kasdienybė. Filmas jokiu būdu nepriešina šių religijų, atvirkščiai, jis bando gilintis ir pateisinti musulmonų kultūrą, rodo jų papročius, broliškumą tarpusavyje, tačiau žmogus, įskiepytas naujų idėjų, gali tapti šiurkštus kitų atžvilgiu.

Man asmeniškai filmas gan neblogas, yra ką pamatyti ir apie ką padiskutuoti, juolab, kad ir pačioje Lietuvoje jau vyksta panašūs dalykai. Kultūrinės ir religinės skirtybės neretai būna ne tik šeimyninių santykių suirutės faktorius, bet apskritai neretai ir tarptautinių karų, riaušių priežastimi. Filmas nagrinėja mažiausią visuomenės branduolį – šeimą. Kaip yra žiūrint iš šios perspektyvos? Apie viską ir dar daugiau sužinosite pažiūrėję šį filmą.

Įvertinimas: 8/10

Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai:

  1. Menkas pastebėjimas. Šis filmas ne tik Bosnijos ir Hercogovinos ir Kroatijos, bet ir Vokietijos su Austrija.
    Kitas pastebėjimas - senas vaikystės draugas visada buvo musulmonu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. o kur ji butu galima paziureti, atsisiusti?

    AtsakytiPanaikinti