2011 m. vasario 25 d., penktadienis

Renginys: Vandos Juknaitės "Ponios Alisos gimtadienis" knygos pristatymas


Sveiki visi,

Visai neseniai, trečiadienį, vasario 23 dieną, Rašytojų sąjungos būstinėje, įvyko mano mylimos rašytojos ir dėstytojos Vandos Juknaitės „Ponios Alisos gimtadienis“ knygos pristatymas. Vakaras sukvietė ne tik rašytojos kartos atstovus, bet ir nemažai studentų, jaunų kolegų, kurie suskubo sveikinti rašytoją su dar viena sėkminga knyga.

Vanda Juknaitė yra 2008 metų Nacionalinės premijos laimėtoja. Ji rašo itin mažai, tačiau labai skaidriai ir kokybiškai. Rašytojai svarbu, kad sakinys taptų gyvas, kad jis kvėpuotų, o tai, anot autorės, geriausiai daro sakinių išbraukymas, kadangi žodžiai negali nusakyti tikrosios esmės. Renginyje buvo aptariama „Ponios Alisos gimtadienis“ tragikomedijos problematika. Į šį rinkinį įėjo ir kitos Juknaitės parašytos dramos, tokios kaip „Formulė“. „Ponios Alisos gimtadienis“ – tai laikas, kada norisi juoktis iš savęs, pasakojo rašytoja. Juknaitė dalinosi mintimis apie senatvę, besikeičiantį pasaulį, apie savo rašymo tradicijas, sudėtingumą. Renginyje taip pat dalyvavo aktorė Dalia Michelevičiūtė, kuri kartu su rašytoja improvizavo – skaitė ištrauką iš dramos.

Man asmeniškai, patinka tokie vakarai, kada gali tyliai ateiti į kamputį, kad ir nekviestas, ir atsisėdęs stebėti, kaip pulsuoja tas paslaptingas ir įdomus rašytojų, kūrėjų gyvenimas. Niekam ne paslaptis, kad Vanda Juknaitė – nuostabi ir charizmatiška asmenybė su labai gilia, sakyčiau, gyvenimiška patirtimi, tad negalėjau praleisti progos nepabuvoti šiame renginyje. Man asmeniškai po renginio taip ir knieti perskaityti tas dramas, nes knyga tikrai sudomino. Tai visai naujas pulsas apskritai lietuvių dramaturgijos raidoje. Kokia Juknaitė išlieka prozoje, tokia ji subtili ir teisinga išlieka dramaturgijoje. Ateityje nusimato šie jos tekstai mano skaitytinos literatūros sąraše. Sveikinu rašytoja su puikiu darbu ir norisi tikėti, kad rankraščius neberis šiukšliadėžės, o dažniau pasieks Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos stalčius.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą