2011 m. sausio 2 d., sekmadienis

Filmas: "Skaitovas" / "The Reader"





Sveiki visi,

Dar vienas filmas, kurį būtinai turėjau pažiūrėti. Tai „Skaitovas“ (The Reader) (2008 m.) Tai talentingo režisieriaus darbas, už kurį Kate Winslet gavo „Oskarą“ kaip už geriausios moters vaidmenį. Tai trečiasis režisieriaus Stephen Daldry darbas. Iki tol jis buvo sukūręs du stiprius filmus – „Bilis Eliotas“ ir „Valandos“, pastarąjį jau esu čia pristatęs. Filmas „Skaitovas“ taip ir nepasiekė Lietuvos kino teatrų. Labai apmaudu, nes Kate Winslet vaidyba – nuostabi. Taip genialiai suvaidinta, jog vien dėl jos vėl ir vėl norisi žiūrėti šį filmą. 

Tai pasakojimas apie skirtingų amžių savotišką meilę – penkiolikmečio ir trisdešimtmetės susitikinėjimai, kurie vaizduojami itin subtiliai, atvirai ir jausmingai. Iš pradžių filmas glumina savo atvirumu, nesuvokiama, ką reiškia šis perdėtas intymumas ir kas už viso to slepiasi, tačiau viskas išaiškėja filmo pabaigoje. Kodėl moteris kiekvieną kartą prieš pasimylėjimą prašo, kad berniukas jai paskaitytų? Kodėl ji sutinka su visais nusikaltimais, kurių pati nepadarė? Kas slypi akyse ir skaitymo procese? Žmogaus troškimuose? Sakau, tai jaudinantis pasakojimas, pastatytas pagal knygą, tuo pačiu pavadinimu. Knyga 2004 metai išversta ir į lietuvių kalbą. Nebuvo labai pastebėta, tačiau pasirodžius ekranizacijai, kažkodėl visi ją prisiminė.

Filmą rekomenduoju visiems be jokio išskirtinumo. Manau, jis patiks tiek erotikos, tiek karinių, tiek romantinių, tiek fantastinių filmų mėgėjams. Verta kartą pamatyti ir paragauti tikros „Skaitytojo“ duonos, kaip sakant. Filmas labai įtraukia, dvelkia paslaptimi, intymumu, jaukumu ir brandina apčiuopiamos tragedijos vaisių, kuris galiausiai filmo pabaigoje skausmingai sprogsta. Gero žiūrėjimo!

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 58/100
IMDb: 7.6

Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai: