2010 m. gruodžio 18 d., šeštadienis

Filmas: "Ilgos sužadėtuvės"

Sveiki visi,

Pristatau Jums prancūzų filmą „Ilgos sužadėtuvės“ (Un long dimanche de fianailles) (2004 m.). Tai garsaus prancūzų režisieriaus Jean – Pierre Jeunet vaidybinis filmas, pastarasis labai gerai žinomas iš „Amerlija iš Monmarto“, jau tikra klasika tapusiu filmu, režisierius. Šį kartą režisierius po trijų metų pertraukos sukuria filmą „Ilgos sužadėtuvės“ pagal romaną „Ilgas sužadėtuvių sekmadienis“. Knyga, jeigu neklystu, prieš kokį dešimt metų išversta ir į lietuvių kalbą.

Šiame filme vėl sutinkame bene garsiausią prancūzų aktorę Audrey Tautou. Šiam režisieriui vėl teko kviestis šią mūzą, pagalvojau, kad panašiai kaip ispanų režisierius Almodovaras savąją atrastą mūzą Penelope Cruz. Na, bet nesvarbu, Tautou savo darbą atliko puikiai, bet kažkodėl šiai aktoriai nejaučiu ypatingo žavesio. Nesužavėjo per labiausiai ir „Amelija iš Monmarto“, bet tenka pripažinti, kad tai gražus ir skoningas filmas, kaip ir „Ilgos sužadėtuvės“. Pastarasis paliko neblogą įspūdį, įdomus pasirinkimas vaizduoti Pirmąjį Pasaulinį karą. Esama žiaurių vaizdelių, bet jie įdomūs, ironizuoti savu prancūzišku stiliumi.

Filmas neprailgo, buvo gražus, sodrus, spalvingas. Ypač įdomus tos merginos – luošės personažas, jos lipimas į švyturį, dangus, jūra. Na, tikrai gražu ir žavu. Filmas perteikia daug dvasios. Atrodo pasakojama apie paprastus, kasdieniškus dalykus, tačiau režisierius sukuria siurrealizmo, magiško realizmo įspūdį. Jeigu panašus filmas tematika buvo „Anglas ligonis“, tai „Ilgos sužadėtuvės“ pranoksta realybės kontekstą ir išplaukia iš jo ribų. Tikriausiai tai ir daro filmą ypatingu. Aišku, knygos dėka, fabula ir išvarpytas siužetas tampa labai gyvas, paslaptingas, surenkamas kaip detektyvas po gabalėlį. Tenka pripažinti, kad tai stiprus filmas. Jautrios sielos žmogui gali pabaigoje susitelkti ir ašaros.

Rekomenduoju visiems romantikos mėgėjams, kino gurmanams, „Amelijos iš Monmarto“ gerbėjams. Filmas turi savitą stilių, kuris yra kitoks nei įprastas europietiškas kinas, bet ir ne Holivudo šablonų prototipas. Toks savitas, kurį suprasite tik pažiūrėję.

Įvertinimas: 9/10


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. http://www.bestpageresourcelisting.info/writingandspeaking/query-letters-ten-ways-to-hook-a-literary-agent/

    http://accrispin.blogspot.com/

    - isprusimui butu naudinga zinoti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kuo tau Audrey užkliuvo "Amelijoj iš Monmarto"? aš kai pagalvoju nelabai ir įsivaizduoju kas galėtų labiau įkūnyti Ameliją nei A.Tautou ;o

    AtsakytiPanaikinti